Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Već je i prije bilo problema

Poznato kazalište izbacilo balet o Nurejevu zbog zakona o "LGBT propagandi" : "Radi se o promicanju netradicionalnih vrijednosti"

Moskovski Boljšoj teatar izbacio je iz svog repertoara suvremeni balet o legendarnom ruskom plesaču Rudolfu Nurejevu nakon proširenja zakonske zabrane "LGBT propagande".

Zakonom usvojenim u studenom proširena je postojeća zabrana materijala za koje se smatra da promiču LGBT stil života, već je ograničeno i demonstriranje LGBT ponašanja.

Zbog toga je bilo kakav prikaz homoseksualnosti, poput Nurejevljeva odnosa s muškarcima nakon bijega iz Sovjetskog Saveza 1961. kojih se dotiče balet, gotovo nemoguć.

Spomenuti balet u koreografiji Kirila Serebrenikova ima problematičnu povijest u Rusiji.

Premijerno je izveden u prosincu 2017. s nekoliko mjeseci zakašnjenja, nakon što je navodno tadašnji ministar kulture ocijenio da je riječ o gej propagandi te nije izvođen od 2018.

Izvedbe zakazane za 2022. iznenada su otkazane nakon što je Serebrenikov javno okrivio Rusiju za rat u Ukrajini.

Pročitajte i ovo Prava istospolnih parova: Ilustracija - 4 u naselju Obilićevo Tri LGBTI aktivista ozlijeđena u središtu Banjaluke u napadu nasilnika

Pročitajte i ovo Ilustracija "Uznemiravaju druge" Pod utjecajem vlasti, crkve i nacionalista, policija kod susjeda zabranila skup LGBTIQ aktivista: "Ustanite protiv Sodome i Gomore"

"'Nurejev je izbačen iz repertoara u vezi sa zakonom koji apsolutno nedvosmisleno propisuje pitanja vezana uz promicanje 'netradicionalnih vrijednosti'", kazao je generalni direktor Boljšoj teatra Vladimir Urin na konferenciji za medije u srijedu.

Serebrenikov, jedan od vodećih ruskih filmskih, kazališnih i televizijskih redatelja i scenografa, jasno je izrazio svoju frustraciju.

"Taj kazneni 'zakon' je donesen upravo protiv ovog baleta i protiv nekoliko knjiga... Pa dobro...", napisao je na svom Telegram kanalu uz tri duge koje su simbol LGBT pokreta.

Srebrenikov je 2017. pritvoren te je ostao u kućnom pritvoru gotovo dvije godine na užas ruskog liberalnog establišmenta u kulturi.

Osuđen je 2020. na uvjetnu kaznu zbog pronevjere državnih subvencija. Nakon što je vratio iznos, kazna je prošle godine poništena.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene