Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otmica radnika

Boko Haram napao i u Kamerunu, deset otetih

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Skupina naoružanih ljudi, za koje se vjeruje da su pripadnici islamističkog Boko Harama iz susjedne Nigerije, napala je gradilište na sjeveru Kameruna i pritom ubila najmanje jednog vojnika i otela deset kineskih radnika, objavili su lokalni mediji i dužnosnici.

Kinesko veleposlanstvo u Yaoundeu potvrdilo je da se napad dogodio u petak navečer na lokaciji nedeleko od Waze, 20 km od nigerijske granice i šumskog područja Sambise, uporišta Boko Harama.

Pročitajte i ovo Ilustracija teško je ozlijeđena Strava u Zagrebu: Ponudio djevojci prijevoz pa je nakon svađe izbacio iz auta, udario i vukao po cesti Ilustracija 66 ozlijeđenih Rutinska misija pretvorila se u masakr: Vojska dronom gađala naoružane bande, a pogodila selo i ubila 85 ljudi

Dužnosnik veleposlanstva rekao je da je jedan kineski radnik ozlijeđen u napadu, te da je deset vozila u vlasništvu kineske državne tvrtke Sinohydro, koja obnavlja prometnice u Kamerunu, također oteto u napadu.

Kako prenosi kineska agencija Xinhua, Kina je pozvala kamerunske vlasti 'da ne riskiraju živote kineskih državljana ako se pokrene akcija oslobađanja'.

Islamistička skupina otela je prošli mjesec više od 200 učenica iz škole s nigerijske strane granice, a nigerijska vojska uz potporu stranih vojnika pretražuje područje šume Sambise u potrazi za srednjoškolkama.

Zašto nigerijska vojska ne može poraziti Boko Haram?

Kamerunski mediji javili su da je u napadu jedan kamerunski vojnik ubijen, te da su još četvorica teže ranjena. U napadu je takođe otet kontejner s građevinskim eksplozivom.

Šefovi pet afričkih država, Nigerije, Kameruna, Benina, Čada i Nigera, u subotu su u Parizu zajedno s francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom održali konferenciju o strategiji borbe protiv Boko Harama, ocijenivši da ta grupa predstavlja 'veliku prijetnju' Africi.

'Sastali smo se da bismo objavili rat Boko Haramu', rekao je na zajedničkoj konferenciji za novinare kamerunski predsjednik Paul Biya.

Usvojenim planom predviđa se 'koordinacija i razmjena informacija, nadzor granica, vojna nazočnost oko Čadskog jezera, mogućnost intervencije u slučaju opasnosti te zajedničko odlučivanje o potencijalnim akcijama', rekao je Hollande.

Nigerijski predsjednik Goodluck Jonathan, kojega je međunarodna zajednica kritizirala zbog spore reakcije na zlodjela Boko Harama, rekao je kako će se u potpunosti angažirati na pronalaženju više od 200 djevojčica koje su prije više od mjesec dana oteli članovi islamističke grupe. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene