Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

UNICEF tvrdi da je u 2014. godini najmanje 117 bombaških napada izvedeno od strane djece, a 80 posto od toga su bile eksplozivom opasane djevojčice.


Islamistička grupa Boko Haram redovno povećava broj djece u samoubilačkim bombaškim napadima, često ih drogirajući prije misija. Broj djece bombaša samoubojica upotrijebljenih u terorističkim napadima u regiji jezera Čad utrostručio se u prva tri mjeseca 2017.

Vezani članci Provjereno: Obitelj Mihoković - 1 Susreli su se s noćnom morom svakog roditelja i postali jači no ikada: "To je nešto najstrašnije što se može nekome dogoditi u životu" Očinski refleksi ''Moj tata je Superman!'' Mnogi klinci to misle, ali jedan ima i dokaz!

Najmanje 117 bombaških napada na području jezera Čad su izvela djeca, kaže Marie-Pierre Poirier iz UNICEF-a. "Sam pogled na djecu u centrima i prijelazima izazivao je strah. Prošlu godinu je u Nigeriji, Kamerunu, Nigeru i Čadu je zadržano približno 1500 djece."

"Ova djeca su žrtve, ne počinitelji. Siliti ih i obamnjivati da čine takva užasna djela je za svaku osudu", nadodaje Poirier.

UNICEF-ovo izvješće podudara se s trećom obljetnicom masovne otmice učenica u Chiboku koju su izvršili članovi Boko Harama. U toj otmici oteto je 276 djevojčica te je odmah pokrenuta međunarodna kampanja u svrhu njihovog pronalaska. Mnoge od tih djevojčica prisiljene su na brak s borcima i nerijetko ostaju trudne.

Desetke djevojčica pobjeglo je, a 21 je oslobođena tijekom prošlogodišnjih pregovora Švicarske s teroristima. Iako, iz njihove vlade tvrde da nikakva otkupnina nije plaćena te da nisu oslobodili zatočene borce u zamjenu za djevojčice. Još tada su dužnosnici Švicarske tvrdili da su u tijeku još jedni pregovori s ciljem da se oslobodi još djevojčica, ali nakon prvog, oslobađanja više nije bilo. Iz UNICEF-a tvrde da je, uz masovnu otmicu u Čiboku, otimanje djece i korištenje istih u terorističke svrhe prevladavajuća praksa na tim područjima.

"Promatraju ih u trgovačkim centrima i na ulicama, navečer ih u racijama izvlače iz vlastitih kreveta, nerijetko ubijajući roditelje pred njihovim očima", nadodaju. "Priča se nastavlja odvođenjem u baze po šumama gdje su djevojčice prisiljene u rane brakove i seksualno ropstvo."

UNICEF poduzima sve mjere kada je u pitanju rehabilitacija djece koju je Boko Haram oslobodio, jer mnoga su stigmatizirana i još u strahu. Iz agencije tvrde da je, od 154 milijuna dolara potrebnih za rehabilitacije i zbrinjavanje djece nažalost prikupljeno jedva 40 posto potrebnih sredstava.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju