Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Novo istraživanje provedeno na Sveučilištu u Kaliforniji pokazuje veću tendenciju laganja i varanja među sobama iz višeg društvenog sloja.


Imućniji ljudi su skloniji laganju, varanju pa čak i kršenju zakona, pokazalo je novo istraživanje provedeno na kalifornijskom sveučilištu Berkeley.

Vezani članci Šalabahteri (Foto: klyker.com) Studentice smislile vrlo kontroveznu metodu varanja na ispitima Potres u Kaliforniji (Foto: EMSC) Novi potres u Kaliforniji: Bio je deset puta jači nego dan ranije, kuće su se stresle, izbili požari, ozlijeđen vatrogasac

Istraživanje dovodi u pitanje i bankarsku krizu,  objašnjavajući kako su upravo bogati i samouvjereni bankari doveli do bezobzirnog ponašanja.

>> Za njih nema krize: Banke u prošloj godini zaradile 4,7 milijardi kuna

Znanstvenici su proučavali ponašanje vozača i uvidjeli da osobe koje se voze u skupljim autima ne poštuju prometna pravila tj. u većoj mjeri ne puštaju pješake na pješačkom prijelazu.

Iako mnogi smatraju da nižu klasu život s manje resursa može motivirati na neetično ponašanje, istraživanje je pokazalo upravo suprotno. Neetično ponašanje je karakterističnije za osobe iz višeg sloja, a uzrok je veća sloboda i neovisnost, prenosi The Telegraph.