Obavijesti Video Pretražite Navigacija
30 milijardi dolara

Boeing oteo posao milenija Airbusu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pentagon je Boeingu dodijelio posao milenija vrijedan 30 milijardi dolara. Boeing će zauzvrat obnoviti flotu vojnih zračnih tankera američkog zrakoplovstva.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna mole za razumijevanje Iz MORH-a izdali upozorenje: U ovih 8 županija danas i sutra očekuje se probijanje zvučnog zida Aleksandar Vučić Pohvalio kupnju Rafalea Vučić o padu letjelice u Zagrebu: ''Vjerujem da bismo je oborili. Hrvatska je slabija u ratnom zrakoplovstvu''

Takvom odlukom, iz igre je ispao glavni konkurent Boeingu, korporacija EADS, u čijem je vlasništvu i Airbus. Boeing je tako ostao novi stari proizvođač vojnih zračnih tankera za Pentagon, a odluka američke vojske razočarala je, ali ne i iznenadila senatora Richarda Shelbya iz Alabame, koji za prevagu u korist američke tvrtke krivi 'čikašku politiku' (Boeing ima sjedište u Chicagu), piše Wall Street Journal.

On i još dvojica senatora iz Mississippija i Louisiane, prije odluke odluke Pentagona uputili su otvoreno pismo predsjedniku Baracku Obami u kojem su dali podršku europskom konkurentu. EADS je u svojoj ponudi istaknuo kako bi se zračni tankeri gradili u novom pogonu u Alabami te da bi se otvorilo i novih 48.000 radnih mjesta.

'To je vrlo razočaravajući razvoj događaja, ali radujemo se diskusiji s američkim ratnim zrakoplovstvom o tome kako su došli do te odluke', rekao je Ralph Crosby, šef sjevernoameričke podružnice EADS-a.

EADS je ponudio preinaku svojeg Airbusa A330, koji leti od 1993. godine, dok je Boeing pobijedio s prijedlogom preinake svojeg 767 modela iz 1982. godine. Boeing je pobijedio s ponudom otvaranja pogona u državama Washington i Kansas te ukupno 50.000 novih radnih mjesta, dok je Airbus ponudio otvaranje pogona na području ekonomski loše stojećeg Zaljevskog područja (države na jugoistoku SAD-a) kao i 48.000 novih radnih mjesta.

Boeing je na kraju dobio, ali tek nakon niza skandala i žalbi te protužalbi, a u čitavoj priči je smijenjen i jedan viši dužnosnik ratnog zrakoplovstva zbog sukoba interesa. prvi dio posla vrijedan je 3,5 milijardi dolara i od Boeinga se očekuje da do 2017. isporuči 18 novih zrakoplova.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene