Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pahor ne želi referendum

Bloomberg: Slovenski referendum može odgoditi prijam Hrvatske u NATO

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenija bi mogla odgoditi prijam Hrvatske u NATO, što može povećati napetosti između dviju susjednih zemalja, izvješćuje američka agencija Bloomberg.

Agencija pojašnjava da je slovenski parlament 9. veljače ratificirao članstvo Hrvatske u NATO-u, ali je neparlamentarna skupina 'Zavod 25. lipnja', koju vodi bivši premijer Marjan Podobnik, podnijela zahtjev za održavanjem referenduma o tom članstvu. Referendum može spriječiti da Hrvatska uđe u NATO na susretu na vrhu 3. travnja, prenosi Bloomberg ocjenu slovenskog ministra vanjskih poslova Samuela Žbogara kako bi to 'bacilo sjenu' na taj sastanak. 'Ako Slovenija odgodi članstvo Hrvatske u NATO-u, to bi djelomice zasjenilo summit u vrijeme kad Europska unija traži novo partnerstvo s novom američkom administracijom', rekao je Žbogar u intervjuu.

Pročitajte i ovo Donald Trump o NATO-u Politika izolacionizma Trump spreman europske države pustiti niz vodu: "Nas i problem dijeli jedan veliki lijepi ocean" Ilustracija na obali Crnog mora NATO povlači potez koji će sigurno razbjesniti Putina

Proces bi mogao završiti na vrijeme ako zagovornici referenduma ne prikupe propisanih 40.000 potpisa, 'no do tada ćemo biti prilično napeti', dodao je. Slovenija je u prosincu zaustavila nastojanja Hrvatske da se pridruži Europskoj uniji, navodeći kako 'susjedna zemlja polaže pravo na nepravedno velik dio obale Jadranskog mora kod slovenskog grada Pirana i priječi joj izravan pristup otvorenom moru', dodaje agencija. Žbogar je upozorio da odgoda prijama u NATO može također nanijeti udarac nastojanjima Slovenije i EU-a da se riješi granično pitanje s Hrvatskom. Marjan Podobnik izjavio je za Bloomberg da će odustati od zahtjeva za referendumom ako parlament, koji se ponovno sastaje u srijedu, prihvati rezoluciju o 'slovenskoj suverenosti nad Piranskim zaljevom, zaseocima na lijevoj obali rijeke Dragonje i lijevoj obali rijeke Mure kod Hotize te otvorenom pristupu međunarodnim vodama'.

>> NATO zabrinut zbog problema koje Slovenija čini Hrvatskoj

Bilo koja skupina može podnijeti zahtjev za referendumom u Sloveniji ako prikupi 2500 potpisa, a pokretač potom ima rok od pet tjedana da prikupi 40.000 potpisa i ako uspije, raspisuje se referendum, navodi Bloomberg. Dnevni list The International Herald Tribune, koji se izdaje u New Yorku i Parizu, prenio je agencijsko izvješće o mogućnosti da Slovenci na referendumu odlučuju o ulasku Hrvatske u NATO. Navodi izjavu hrvatskog ministra vanjskih poslova Gordana Jandrokovića kako bi 'bilo što drugo osim potpore Hrvatskoj i dovršetka ratifikacijskog procesa....značilo igranje s vitalnim interesima NATO-a i stabilnošću jugoistočne Europe'. Također se napominje da je slovenski premijer Borut Pahor pozvao građane da ne podupru poziv na referendum, rekavši kako bi to narušilo ugled Slovenije.

Pahor: Ne želimo zapletaje i referendum

Slovenija ne želi referendum na kojemu bi se odlučivalo o članstvu Hrvatske u NATO-u i nastoji ga izbjeći, izjavio je slovenski premijer Borut Pahor nakon sastanka predsjednika stranaka u svojoj koaliciji. 'Želimo da se protokol potvrdi bez zapletaja i da Hrvatska zajedno s Albanijom bude pozvana na proljetni susret na vrhu NATO-a', izjavio je Pahor. Kako su objavili slovenski mediji, predsjednik vanjskopolitičkog odbora u slovenskom parlamentu Ivo Vajgl dobio je u ime vladajuće koalicije zadaću da s predsjednikom udruge 'Zavod 25. lipnja 1991.' Marjanom Podobnikom sastavi kompromisni prijedlog izjave o graničnom pitanju s Hrvatskom, kako bi Podobnik povukao svoju referendumsku inicijativu.

O tome se pregovaralo danas, ali neuspješno i nastavit će se sutra, javili su slovenski mediji. Podobnik je izjavio da će ustrajati na tekstu koji naglašava da je Slovenija imala i ima izlaz na otvoreno more i da Hrvatska neopravdano 'okupira' prijeporne točke na granici. Vajgl je pak izjavio da će biti donesen tekst koji će koristiti Sloveniji kao državi i biti osnova za moguće granično rješenje posredovanjem ili na druge načine. O tekstu bi u srijedu na izvanrednoj sjednici trebao odlučivati slovenski parlament.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene