Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slovenija bi mogla odgoditi prijam Hrvatske u NATO, što može povećati napetosti između dviju susjednih zemalja, izvješćuje američka agencija Bloomberg.


Agencija pojašnjava da je slovenski parlament 9. veljače ratificirao članstvo Hrvatske u NATO-u, ali je neparlamentarna skupina 'Zavod 25. lipnja', koju vodi bivši premijer Marjan Podobnik, podnijela zahtjev za održavanjem referenduma o tom članstvu. Referendum može spriječiti da Hrvatska uđe u NATO na susretu na vrhu 3. travnja, prenosi Bloomberg ocjenu slovenskog ministra vanjskih poslova Samuela Žbogara kako bi to 'bacilo sjenu' na taj sastanak. 'Ako Slovenija odgodi članstvo Hrvatske u NATO-u, to bi djelomice zasjenilo summit u vrijeme kad Europska unija traži novo partnerstvo s novom američkom administracijom', rekao je Žbogar u intervjuu.

Proces bi mogao završiti na vrijeme ako zagovornici referenduma ne prikupe propisanih 40.000 potpisa, 'no do tada ćemo biti prilično napeti', dodao je. Slovenija je u prosincu zaustavila nastojanja Hrvatske da se pridruži Europskoj uniji, navodeći kako 'susjedna zemlja polaže pravo na nepravedno velik dio obale Jadranskog mora kod slovenskog grada Pirana i priječi joj izravan pristup otvorenom moru', dodaje agencija. Žbogar je upozorio da odgoda prijama u NATO može također nanijeti udarac nastojanjima Slovenije i EU-a da se riješi granično pitanje s Hrvatskom. Marjan Podobnik izjavio je za Bloomberg da će odustati od zahtjeva za referendumom ako parlament, koji se ponovno sastaje u srijedu, prihvati rezoluciju o 'slovenskoj suverenosti nad Piranskim zaljevom, zaseocima na lijevoj obali rijeke Dragonje i lijevoj obali rijeke Mure kod Hotize te otvorenom pristupu međunarodnim vodama'.

Vezani članci Gordan Grlić Radman Grlić Radman opleo po Milanoviću: "Ovo glorificiranje njegovih velikih zasluga uopće nije točno" Zoran Milanović Dayton ubačen u deklaraciju samita NATO-a, Milanović: "Nisam zaprijetio. Nakon šest dana ignoriranja naše molbe, riješeno je u pola minute"

>> NATO zabrinut zbog problema koje Slovenija čini Hrvatskoj

Bilo koja skupina može podnijeti zahtjev za referendumom u Sloveniji ako prikupi 2500 potpisa, a pokretač potom ima rok od pet tjedana da prikupi 40.000 potpisa i ako uspije, raspisuje se referendum, navodi Bloomberg. Dnevni list The International Herald Tribune, koji se izdaje u New Yorku i Parizu, prenio je agencijsko izvješće o mogućnosti da Slovenci na referendumu odlučuju o ulasku Hrvatske u NATO. Navodi izjavu hrvatskog ministra vanjskih poslova Gordana Jandrokovića kako bi 'bilo što drugo osim potpore Hrvatskoj i dovršetka ratifikacijskog procesa....značilo igranje s vitalnim interesima NATO-a i stabilnošću jugoistočne Europe'. Također se napominje da je slovenski premijer Borut Pahor pozvao građane da ne podupru poziv na referendum, rekavši kako bi to narušilo ugled Slovenije.

Pahor: Ne želimo zapletaje i referendum

Slovenija ne želi referendum na kojemu bi se odlučivalo o članstvu Hrvatske u NATO-u i nastoji ga izbjeći, izjavio je slovenski premijer Borut Pahor nakon sastanka predsjednika stranaka u svojoj koaliciji. 'Želimo da se protokol potvrdi bez zapletaja i da Hrvatska zajedno s Albanijom bude pozvana na proljetni susret na vrhu NATO-a', izjavio je Pahor. Kako su objavili slovenski mediji, predsjednik vanjskopolitičkog odbora u slovenskom parlamentu Ivo Vajgl dobio je u ime vladajuće koalicije zadaću da s predsjednikom udruge 'Zavod 25. lipnja 1991.' Marjanom Podobnikom sastavi kompromisni prijedlog izjave o graničnom pitanju s Hrvatskom, kako bi Podobnik povukao svoju referendumsku inicijativu.

O tome se pregovaralo danas, ali neuspješno i nastavit će se sutra, javili su slovenski mediji. Podobnik je izjavio da će ustrajati na tekstu koji naglašava da je Slovenija imala i ima izlaz na otvoreno more i da Hrvatska neopravdano 'okupira' prijeporne točke na granici. Vajgl je pak izjavio da će biti donesen tekst koji će koristiti Sloveniji kao državi i biti osnova za moguće granično rješenje posredovanjem ili na druge načine. O tekstu bi u srijedu na izvanrednoj sjednici trebao odlučivati slovenski parlament.