Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uletjeli na vojne vježbe

Bliski susret ruskih i NATO-ovih vojnih zrakoplova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ratni zrakoplovi NATO saveza otpratili su dva ruska vojna zrakoplova, koja se nisu identificirala tijekom prilaza zračnom prostoru savezu iznad Baltičkog mora, priopćilo je latvijsko Ministarstvo obrane.

Latvija, bivša sovjetska republika i članica NATO, opisala je ovaj incident kao događaj koji 'nije prijateljski'.

Pročitajte i ovo Sidro oštetilo cjevovod Balticconnector Hibridno ratovanje Sigurnost milijarde ljudi je ugrožena: "Znamo što su Rusi razvili za ratovanje pod morem" Ilustracija EUFOR Althea NATO u susjednu zemlju šalje bataljun rezervnih snaga: "To je važna odluka za gašenje secesionističkih ideja"

>> Troje poginulih u padu ruskog MiG-a u Libiji

'Činjenica da se zrakoplovi nisu identificirali, dok su prilazili zračnom prostoru Letonije, između gradova Vencpils i Liepaja, nije prijateljski potez', piše Reuters. NATO-vi zrakoplovi poletjeli su iz zračne baze u latvijskom gradu Sjaulijai, 123 kilometra udaljenom od prijestolnice Rige.

'Napad sabljom'

Incident se dogodio u vrijeme početka zajedničke vojne vježbe jedinica iz Estonije, Latvije, Litve, Poljske i Sjedinjenih Američkih Država. Vježbe se izvode na poligonu Adazi, nedaleko od Rige. U vježbi pod nazivom 'Napad sabljom' sudjeluje više od 1.700 vojnika iz pet članica NATO saveza. Vježbe će biti okončane 31. listopada, a izvode se u svrhu pripreme za mogući angažman u Afganistanu.

Zračnim prostorom Latvije patroliraju četiri američka borbena zrakoplova tipa F-15C. Posljednji sličan incident dogodio se prošle godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene