Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nevjerojatan propust u organizaciji Olimpijskih igara u Londonu. Manje od dva tjedna prije početka, glavna zaštitarska tvrtka priznala je da ne može osigurati dogovoreni broj ljudi.


Najveća privatna zaštitarska kompanija na svijetu, ne može osigurati dogovorenih 10.000 ljudi. Vlastima nije preostalo drugo nego angažirati dodatnih 3.500 vojnika.

Vezani članci Olimpijske igre Bačena sjena na Olimpijske igre: Japan bi trebao uvesti izvanredno stanje do kraja kolovoza Koronavirus u Japanu Proglasit će izvanredno stanje? Imaju rekordan broj novih slučajeva zaraze: "Porast brojki nije imao veze s Olimpijskim igrama"

'To je dogovoreno u prosincu prošle godine, ali jako je teško regrutirati i pripremiti toliko ljudi u tako kratkom vremenu. Prijavilo se 100.000 ljudi, intervjuirali smo ih 50.000. Na terenu je već 4.000 naših zaposlenika. Još 6.000 je pri kraju obuke, a 3.000 čeka provjeru', rekao je Nick Buckles, direktor kompanije za sigurnost G4S.

>> Britanci naručili 200.000 lijesova za Olimpijske igre!?

Nevjerojatno zvuči da je jedna takva tvrtka, koja posluje u 125 zemalja i ima dugogodišnje iskustvo, krivo procijenila vlastite mogućnosti.

''Posao smo preuzeli u dobroj vjeri. Mi smo ključni dio osiguranja Olimpijade. Vojska je pozvana da nam u tom procesu pomogne. Znamo da smo izazvali velike probleme', kaže Buckles.

Tvrtka procjenjuje da će je propust stajati gotovo 500 milijuna kuna. Stajat će je i ugleda, iako organizatori tvrde da sigurnosnih problema neće biti. Zaposlenike tvrtke G4S nadomjestit će dodatnih 3.500 vojnika.

'G4S je priznao da ima poteškoća oko ljudstva. Ne želimo ništa riskirati, pa smo odlučili pokrenuti rezervni plan. Aktivirali smo prije dogovorenu rezervnu skupinu naših najboljih vojnika', umiruje javnost Sebastian Coe iz Organizacijskog odbora Olimpijskih igara u Londonu.

Olimpijske igre u Londonu tako će osiguravati čak 17.000 pripadnika britanskih oružanih snaga. Najveća je to mirnodopska operacija u britanskoj povijesti, čiji se ukupni troškovi procjenjuju na 9 milijardi i 350 milijuna kuna.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.