Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U jeku graničnih napetosti

Bjeloruski predsjednik naredio obnovu odnosa s Poljskom: "Naredio sam premijeru da ih kontaktira"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko naredio je svojoj Vladi obnovu kontakata s Poljskom, u jeku graničnih napetosti.

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko objavio je da je naredio svojoj Vladi obnovu kontakata s Varšavom, u jeku graničnih napetosti s Poljskom, susjednom zemljom i članicom NATO-a.

"Potrebno je razgovarati s Poljacima. Naredio sam premijeru da ih kontaktira", rekao je, kako navodi novinska agencija Belta.

Napetosti između Minska i Varšave trenutno su visoke zbog toga jer Poljska financijski i vojno pomaže Kijevu, dok je Bjelorusija saveznica Moskve. Poljska je u četvrtak najavila da ima namjeru rasporediti oko 10.000 vojnika u cilju odvraćanja kako bi branila istočnu granicu s Bjelorusijom.

Prema Lukašenku, poljska vlada želi eskalaciju kako bi pogoršala situaciju i time pokazala da je bila u pravu kada je naoružala zemlju. Iako je rekao i da je otvoren za suradnju, Aleksandar Lukašenko je izravno optužio Amerikance da koriste Poljsku da bi raspirivali napetosti u regiji.

Poljska je nedavno upozorila na prijetnju provokacija iz Bjelorusije i potencijalne opasnosti od dolaska u tu zemlju ruske plaćeničke skupine Wagner.

Varšava također optužuje Minsk i Moskvu da su orkestrirali novi priljev migranata u Europsku uniju kako bi destabilizirali to područje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene