Aleksandar Lukašenko
Aleksandar Lukašenko Foto: Afp

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko, njegov sin Viktor i trinaest dužnosnika odgovornih za represiju u toj zemlji u petak su službeno dodani na crnu listu osoba kojima Europska unija uvodi sankcije.


Zemlje članice EU-a dale su u petak svoju suglasnost i ažurirana lista je objavljena u Službenom listu.

Vezani članci Bjeloruske snage počele privoditi prosvjednike u Minsku Kaos na ulicama Minska: Muškarci u uniformama i s fantomkama privode prosvjednike Aleksandar Lukašenko Bjelorusija zatvara granice s Litvom, Poljskom i Ukrajinom, Lukašenko poručio stanovnicima tih država: ''Zaustavite svoje lude političare, ne dozvolite da izbije rat''

Ovih trinaest dužnosnika sankcionirala je i Kanada u okviru zajedničke akcije s EU-om, priopćilo je u petak kanadsko ministarstvo vanjskih poslova.

Za razliku od EU-a, Ottawa je još krajem rujna zabranila boravak u Kanadi predsjedniku Aleksandru Lukašenku i njegovu sinu i savjetniku Viktoru Lukašenku, čija je imovina također zamrznuta.

Imena bjeloruskog predsjednika, njegova sina Viktora i trinaest pripadnika prvog 'ešalona' vlasti dodana su na europsku listu s 40 imena, među kojima je i ministar unutarnjih poslova, kojima je 2. listopada uvedena zabrana boravka i zamrznuta imovina u EU-u.

Odluka o uvođenju sankcija predsjedniku Lukašenku i njegovu okružju donesena je zbog "odbijanja bjeloruskih vlasti da uspostave dijalog s oporbom" koja osporava rezultat predsjedničkih izbora, rekao je visoki predstavnik EU-a za vanjsku i za sigurnosnu politiku Josep Borrell.

Mjere koje stupaju na snagu u petak omogućit će blokadu imovine predsjednika Lukašenka i njegova sina u Europskoj uniji. Specijalizirana mrežna stranica EUObserver piše da Lukašenkova obitelj ima udjele u dvjema agencijama za nekretnine na Cipru.

Zamrzavanje imovine povlači za sobom blokadu bankovnih računa i zapljenu imovine fizičke ili pravne osobe te zamrzavanje imovine tvrtke koju ta osoba kontrolira.

Kanada je dosad sankcionirala 54 bjeloruska dužnosnika, koji su odreda iz predsjednikova najbližeg okružja.

"Kanada i EU su i dalje ozbiljno zabrinuti za sadašnju situaciju u Bjelorusiji", navodi se u priopćenju kanadskog ministarstva vanjskih poslova.