Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dan Price preko noći je postao zvijezda raničke klase u Americi.


Kad je za svojih 120 radnika dao minimalnu plaću od 70.000 dolara godišnje (420 tisuća kuna), Dan Price postao je zvijezda radničke klase. Tim više što je, kako bi mogao ostvariti svoju altruističku zamisao, vlastita primanja od milijun dolara srezao na minimum.

No, danas se Price mora odreći svojeg doma i spašavati biznis koji se nalazi na koljenima jer ne može pokrivati troškove.

Njegova tvrtka, Gravity Payment, za obradu transakcija preko kreditnih kartica iz Seattlea, zapala je u probleme. S jedne strane, neki stari klijenti otkazali su mu ugovore jer im nije sviđao politički aspekt njegove odluke o minimalcu - tvrde da Price provodi socijalističke i komunističke ideje i ugrožava sav biznis u Seattleu. Drugi poduzetnici naljutili su se na Pricea jer su smatrali da im je ugrozio imidž i otežao život jer sad od njih očekuju veće plaće.

Vezani članci Slika nije dostupna NEKIMA VIŠE, NEKIMA MANJE Plaće zarađene u prosincu, a isplaćene u siječnju bit će - veće Slika nije dostupna Nema proračuna - nema plaća: Vladi se ne žuri, a radnici nek čekaju i minimalce

No, Price je dobio i nove klijente koje je zaintrigirao njegov način vođenja firme. Morao je zaposliti nove ljude s plaćom od 70.000 dolara pa su troškovi neplanirano narasli a zaposlenici s duljim stažem osjetili nepravdu pa su odlučili napustiti tvrtku.

Kontroverzno istraživanje: Komunisti veći lažljivci i prevaranti od kapitalista?

Niti dva tjedna nakon objave o minimalcu, Priceov stariji brat i suosnivač Gravityja Lucas Price, tužio je Dana zbog ugrožavanja opstanka kompanije.

Oni koji su ostali u Gravityju, kažu da su pod puno većim pritiskom, jer osjećaju dužnost da zarade veću plaću koju su dobili.

Svemu navedenom Dan Price pristupio je kao poduzetnik, zaključio je da ideja nije dobro realizirana i odlučio se boriti da to popravi.

'Želim se boriti za ideju da svatko inteligentan, vrijedan i produktivan ima pravo na životni stil srednje klase. Siguran sam da će se na kraju pokazati da sam u pravu. Ali činjenica je i da sam neke stvari nedovoljno promislio ili napravio na krivi način i sada tražim kako to popraviti', rekao je Price a prenosi Telegraph.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook