Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zvijezda radničke klase

Optužen za socijalističke ideje i komunizam, no što bi Hrvati dali za jednog takvog?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dan Price preko noći je postao zvijezda raničke klase u Americi.

Kad je za svojih 120 radnika dao minimalnu plaću od 70.000 dolara godišnje (420 tisuća kuna), Dan Price postao je zvijezda radničke klase. Tim više što je, kako bi mogao ostvariti svoju altruističku zamisao, vlastita primanja od milijun dolara srezao na minimum.

No, danas se Price mora odreći svojeg doma i spašavati biznis koji se nalazi na koljenima jer ne može pokrivati troškove.

Njegova tvrtka, Gravity Payment, za obradu transakcija preko kreditnih kartica iz Seattlea, zapala je u probleme. S jedne strane, neki stari klijenti otkazali su mu ugovore jer im nije sviđao politički aspekt njegove odluke o minimalcu - tvrde da Price provodi socijalističke i komunističke ideje i ugrožava sav biznis u Seattleu. Drugi poduzetnici naljutili su se na Pricea jer su smatrali da im je ugrozio imidž i otežao život jer sad od njih očekuju veće plaće.

Pročitajte i ovo Kaos s obračunom plaća ANKETA DNEVNIKA NOVE TV Je li vam plaća veća nakon porezne reforme? Pogledajte rezultate glasanja Dalibor Kratohvil povećanje od 56 posto Šefu HOK-a povećali i ovako golemu plaću: Upravni odbor u tome ne vidi problem, kažu da je to sve zbog njegova rada i angažmana

No, Price je dobio i nove klijente koje je zaintrigirao njegov način vođenja firme. Morao je zaposliti nove ljude s plaćom od 70.000 dolara pa su troškovi neplanirano narasli a zaposlenici s duljim stažem osjetili nepravdu pa su odlučili napustiti tvrtku.

Kontroverzno istraživanje: Komunisti veći lažljivci i prevaranti od kapitalista?

Niti dva tjedna nakon objave o minimalcu, Priceov stariji brat i suosnivač Gravityja Lucas Price, tužio je Dana zbog ugrožavanja opstanka kompanije.

Oni koji su ostali u Gravityju, kažu da su pod puno većim pritiskom, jer osjećaju dužnost da zarade veću plaću koju su dobili.

Svemu navedenom Dan Price pristupio je kao poduzetnik, zaključio je da ideja nije dobro realizirana i odlučio se boriti da to popravi.

'Želim se boriti za ideju da svatko inteligentan, vrijedan i produktivan ima pravo na životni stil srednje klase. Siguran sam da će se na kraju pokazati da sam u pravu. Ali činjenica je i da sam neke stvari nedovoljno promislio ili napravio na krivi način i sada tražim kako to popraviti', rekao je Price a prenosi Telegraph.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene