Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kapitalisti pošteniji

Kontroverzno istraživanje: Komunisti veći lažljivci i prevaranti od kapitalista?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ovaj neobičan zaključak pokazalo je istraživanje koje je provedeno u Berlinu među građanima koji su odrasli u Istočnom i Zapadnom Berlinu.

Represivni politički sustavi pretvaraju ljude u lažljivce i prevarante, a takvi ostaju i dugo nakon što takvi sustavi nestanu. Konkretnije, ljudi koji su živjeli u komunizmu skloniji su laganju i varanju od onih koji su odrasli u kapitalizmu.

Pročitajte i ovo Međunarodni Dan žena - 2 rezultati istraživanja Postoji li rodna neravnopravnost u Hrvatskoj i gdje stojimo u odnosu na druge zemlje? Komunisti u Rusiji 71. godišnjica Ruski komunisti traže istragu Staljinove smrti: Sumnjaju da je Zapad u tome imao svoje prste

Ovaj neobičan zaključak pokazalo je istraživanje koje je provedeno u Berlinu među građanima koji su odrasli u Istočnom i Zapadnom Berlinu. U istraživanju je sudjelovalo 250 nasumično izabranih Berlinčana, a proveo ga je znanstvenik Dan Ariely sa sveučilišta Duke.

Stiže li 'kraj povijesti' i u Kinu?

Svi su sudjelovali u jednostavnoj igri s kockicama – trebali su je baciti 40 puta i zapisivati rezultate. Prema već poznatim matematičkim algoritmima voditelji istraživanja su otkrili kako su sudionici koji su odrasli u Istočnom Berlinu varali dvostruko više od 'zapadnjaka' prilikom upisivanja rezultata.

To nije naravno bilo sve, jer su sudionici popunili i nekoliko upitnika, te odgovarali na brojna pitanja.

'Naše istraživanje smatramo dokazom da je komunistički režim ostavio dugoročne posljedice na osnovni moralni princip ljudi', napisali su znanstvenici.

Inače, slično istraživanje provedeno je prošle godine i pokazalo je kako oni koji su odrasli u kapitalizmu pokazuju manje suosjećanja od onih koji su rođeni u komunizmu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene