Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Plakat sa slikom bivšeg ministra vanjskih poslova i čelnika Nacionalnog saveza Gianfranca Finija iz mladih dana, s rukom uzdignutom u znak fašističkog pozdrava, pojavio se jutros u nekim dijelovima Rima. Tijekom noći postavile su ga zasad nepoznate osobe.


Autori plakata, na kojem Fini stoji s rukom podignutom na "rimski pozdrav", kako se u Italiji naziva pozdrav koje su zatim
upotrebljavali fašisti i nacisti, Mussolini i Hitler, za sada su
nepoznati, premda na njemu piše kako ga je izdao, inače nepostojeći, studijski centar.

Vezani članci Slika nije dostupna Fini za očuvanje 'talijanstva' u Hrvatskoj Slika nije dostupna FOTO: Nakon fašističkih ispada Talijani bez ulaznica za gostujuće utakmice?

Finijeva stranka, Nacionalni savez, priopćila je kako su plakat
naručili oni koji žele nauditi stranci i njezinu čelniku, uoči
prosvjeda u subotu na koji je Nacionalni savez pozvao protiv vlade lijevog centra premijera Romana Prodija.

Poduzeta je sveobuhvatna istraga oko postavljanja plakata. Tjednik "L'Espresso" je pak objavio slike na kojima skupina mladića iz Bolzana, glavnog grada talijanske regije Alto Adige, stoji ispred spomenika žrtava u koncentracijskom logoru u Dachauu s uzdignutom rukom. Riječ je o sedam mladića iz udruge Suedtiroler Kameradschaftsring u Bolzanu, koje je upravo zbog tih fašističkih pozdrava, talijanski sud prije par dana osudio na od 12 do 30 mjeseci zatvora.