Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bivši ruski premijer Jegor Gajdar, koji je tijekom putovanja u Irsku obolio od nepoznate bolesti, izašao je jučer iz moskovske bolnice gdje je bio primljen, javlja agencija Interfax prenoseći izjavu njegova glasnogovornika.


"Liječnici su mu dopustili da napusti bolnicu, a njegu će nastaviti kod kuće. Sutra ujutro ćemo imati više informacija o zaključcima liječnika", kazao je glasnogovornik Valerij Natarov.

Vezani članci Slika nije dostupna Jaser Arafat otrovan polonijem?! Slika nije dostupna Za Litvinenkovu smrt krivi ruski kriminalci?

"Iznenadna bolest i njezino ekspanzivnno djelovanje ne odgovaraju niti jednoj dijagnozi koja je poznata u medicini", rekao je Gajdarov glasnogovornik Valerij Natarov citirajući liječnike. 

"S obzirom na simptome, bolest je mogla izazvati i toksična tvar", dodao je Natarov. "No, liječnici ne mogu nedvojbeno utvrditi da je riječ o trovanju jer nisu pronašli toksičnu tvar koja bi mogla dovesti do takvog razvoja bolesti".
Naime, ruski liječnici nisu uspjeli ustanoviti točan uzrok iznenadne bolesti bivšeg ruskog premijera, a isto tako
nisu mogli isključiti niti potvrditi moguće trovanje.

50-godišnji Gajdar, liberal i tvorac reforma u Rusiji početkom devedesetih, teško se razbolio tijekom putovanja u Irsku, dan nakon što je u Londonu umro bivši ruski tajni agent Aleksander Litvinenko, žrtva trovanja polonijem 210, a nakon toga su mediji povezali ta dva događaja.

Gajdar, koji je sada na čelu moskovskog Instituta za ekonomiju u tranziciji, 24. studenoga sudjelovao na konferenciji na Irskom državnom sveučilištu u Maynoothu u zapadnom dijelu Dublina gdje mu je iznenada pozlilo, nakon čega je hospitaliziran zbog krvarenja i povraćanja. Iz bolnice nedaleko od Dublina prebačen je u moskovsku bolnicu.

Nakon istrage Scotland Yarda o trovanju Litvinenka irska je policija pokrenula istragu o slučaju Gajdar u petak. Irski medicinski stručnjaci izjavili su u subotu da nisu pronašli tragove radijacije u Gajdarovom organizmu.

Njegov je glasnogovornik u četvrtak izjavio, kako pišu ruska glasila, da je "otrovan" tvari koja "nije prirodna". Nije otkriven nikakav trag radioaktivnosti.