Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bivši pripadnik postrojbe za posebne namjene 'Maturice' Miroslav Anić predao se pravosuđu u BiH.


Postrojba za posebene namjere je djelovala u sastavu Hrvatskog vijeća obrane (HVO), a Anić se predao nakon dugogodišnjeg skrivanja u Hrvatskoj, potvrdilo je u ponedjeljak tužiteljstvo Bosne i Hercegovine.

Vezani članci Bugojno U Bugojnu traje potraga za 15 nestalih Hrvata: Bili su zatočeni u logoru na nogometnom stadionu Ivana Petrović, Marija Miholjek i Saša Kopljar Analiza Ivane Petrović o posjetu predsjednika Zorana Milanovića BiH: "Njegove poruke su korisne, ali hrvatska politika je propustila tumačiti kompleksnost zemlje"

Miroslav Anić, poznat i pod nadimkom Firga, pod istragom je tužiteljstva BiH zbog sumnje da je sudjelovao u ratnim zločinima što su ih pripadnici HVO počinili nad Bošnjacima u Kiseljaku i Varešu. Tužiteljstvo BiH podsjeća kako je za Anićem tragalo godinama no on je svo to vrijeme bio u bijegu a prema dostupnim informacijama živio je u Hrvatskoj.

>> Počelo suđenje za ratne zločine u Belom Manastiru

Pred Sudom BiH u tijeku je postupak protiv Zdravka Mihaljevića koji je tijekom rata također jedno vrijeme zapovjedao 'Maturicama' i kojega je tužiteljstvo BiH optužilo da je odgovoran za progone Bošnjaka s područja Kiseljaka.

Mihaljević je u prvostupanjskom postupku oslobođen optužbi no prizivno vijeće Suda BiH tu je presudu ukinulo i naložilo ponovno suđenje koje još nije okončano. Postrojba 'Maturice“' sudjelovala je i u masakru počinjenom u selu Stupni Do u središnjoj Bosni u listopadu 1993. kada je ubijeno najmanje 37 osoba bošnjačke nacionalnosti. (Hina)