Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon dugogodišnjeg skrivanja

Bivši pripadnik postrojbe 'Maturice' se predao pravosuđu BiH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši pripadnik postrojbe za posebne namjene 'Maturice' Miroslav Anić predao se pravosuđu u BiH.

Postrojba za posebene namjere je djelovala u sastavu Hrvatskog vijeća obrane (HVO), a Anić se predao nakon dugogodišnjeg skrivanja u Hrvatskoj, potvrdilo je u ponedjeljak tužiteljstvo Bosne i Hercegovine.

Pročitajte i ovo Glasanje u Mostaru za Hrvatski sabor XI jedinica Otvorena birališta za Hrvatski sabor: U BiH registrirano više od 200.000 glasača Ivan Tolj "Mi smo izigrani" General Ivan Tolj: "Ako se nastavi narušavanje položaja Hrvata, morat ćemo vratiti Herceg-Bosnu"

Miroslav Anić, poznat i pod nadimkom Firga, pod istragom je tužiteljstva BiH zbog sumnje da je sudjelovao u ratnim zločinima što su ih pripadnici HVO počinili nad Bošnjacima u Kiseljaku i Varešu. Tužiteljstvo BiH podsjeća kako je za Anićem tragalo godinama no on je svo to vrijeme bio u bijegu a prema dostupnim informacijama živio je u Hrvatskoj.

>> Počelo suđenje za ratne zločine u Belom Manastiru

Pred Sudom BiH u tijeku je postupak protiv Zdravka Mihaljevića koji je tijekom rata također jedno vrijeme zapovjedao 'Maturicama' i kojega je tužiteljstvo BiH optužilo da je odgovoran za progone Bošnjaka s područja Kiseljaka.

Mihaljević je u prvostupanjskom postupku oslobođen optužbi no prizivno vijeće Suda BiH tu je presudu ukinulo i naložilo ponovno suđenje koje još nije okončano. Postrojba 'Maturice“' sudjelovala je i u masakru počinjenom u selu Stupni Do u središnjoj Bosni u listopadu 1993. kada je ubijeno najmanje 37 osoba bošnjačke nacionalnosti. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene