Kardinal Stanisław Dziwisz
Kardinal Stanisław Dziwisz Foto: Afp

Dugogodišnji najbliži suradnik svetog Ivana Pavla II., kardinal Stanislaw Dziwisz, u novom poljskom dokumentarnom filmu teško je optužen za zataškavanje seksualnog zlostavljanja u Katoličkoj crkvi.


Brojne žrtve svećeničkog zlostavljanja, sami svećenici, stručnjaci za crkvena pitanja i istraživački novinari u dokumentarcu "Don Stanislao", koji je ponedjeljak navečer emitiran na poljskoj televiziji TVN24, tvrde da je bivši papin osobni tajnik i osoba od njegova najvećeg povjerenja zataškavao optužbe o zlostavljanjima u Crkvi.

Dziwicz (81) izjavio je poljskoj novinskoj agenciji PAP da bi neovisno povjerenstvo trebalo istražiti navode izrečene u filmu. "Spreman sam potpuno surađivati s takvim povjerenstvom", rekao je, ne komentirajući ništa o sadržaju filma.

U filmu se tvrdi da je Dziwicz zataškavao djelomično iz lojalnosti prema optuženima, a djelomično motiviran i velikim donacijama Crkvi u ime optuženih. Predsjednik poljske biskupske konferencije nadbiskup Stanislaw Gadecki također je kazao da bi sve navode trebalo istražiti odgovarajuće povjerenstvo.

Policija, ilustracija Uhićen 46-godišnjak: Sumnja se da je na Ovčari zlostavljao hrvatske ratne zarobljenike, među kojima i civile iz vukovarske bolnice

Policajac, ilustracija Varaždinski policajac osumnjičen da je spolno zlostavljao dvoje maloljetnika

Stanislaw Dziwisz bio je osobni tajnik Karola Wojtyle, prvo kao krakovskog nadbiskupa, a potom kao pape Ivana Pavla II., od 1966. do njegove smrti 2005. godine. Benedikt XVI. imenovao ga je kasnije kardinalom i krakovskim nadbiskupom, što je bio do umirovljenja 2016. godine.


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju