Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U 89. GODINI

Preminuo Donald Rumsfeld, nekadašnji ministar obrane SAD-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Donald Rumsfeld, bivši ministar obrane SAD-a za mandata predsjednika Georgea W Busha i jedan od arhitekata invazija na Afganistan i Irak, umro je u srijedu u 89. godini života, objavila je njegova obitelj.

"S dubokom tugom javljamo vijest o smrti Donalda Rumsfelda, američkog političara i predanog supruga, oca, djeda i pradjeda. Umro je s 88 godina okružen obitelji u svom voljenom Taosu u Novom Meksiku", stoji u objavi.

Pročitajte i ovo Robert F. Kennedy Jr. Djelovao kao aktivist Američkom predsjedničkom kandidatu prije više od 10 godina parazit ušao u mozak Inauguracija Vladimira Putina - 4 na vlasti već 25 godina Putin prisegnuo u velebnoj palači optočenoj zlatom: Među gostima i slavni američki glumac

Rumsfeld je dva puta bio ministar obrane SAD-a, prvi puta od 1975. do 1977. pod Geraldom Fordom, a zatim od 2001. do 2006. kada je imao značajnu ulogu u odgovoru Washingtona na napade 11. rujna.

Tijekom svog drugog razdoblja na čelu Pentagona Rumsfeld je postao osoba oko koje su se stavovi polarizirali.

U razdoblju kada je SAD zaglibio u ratu u Iraku, bio je poznat i po svojoj beskompromisnoj politici i zapaljivim izjavama prema domaćoj oporbi, neprijateljima pa i stranim saveznicima.

Rumsfeldova karijera u Washingtonu započela je 1963. godine, kada je izabran u Zastupnički dom iz države Illinois.

Nastavio je služiti u administraciji Richarda Nixona, a zatim Nixonovog nasljednika, Geralda Forda. Napustio je vladu kako bi ušao u privatni sektor, gdje je ostao sve dok ga Bush nije pozvao da vodi Ministarstvo obrane.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene