Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bivši glasnogovornik tvrdi da je lagao za Busha i Cheneya

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši glasnogovornik Bijele kuće Scott McClellan okrivio je predsjednika Georgea W. Busha i potpredsjednika Dicka Cheneya zbog zavaravanja javnosti oko uloge pomoćnika u Bijeloj kući u aferi otkrivanja identiteta tajne agentice CIA-e Valery Plame 2003.

U izvatku iz njegove najavljene knjige, McClellan se prisjeća
novinske konferencije iz 2003. na kojoj je novinarima rekao kako pomoćnici Karl Rove i Lewis "Scooter" Libby "nisu uključeni" u curenje informacije o operativki Valery Plame.

Pročitajte i ovo Jeffrey Epstein objava imena suradnika Epsteina Dok svijet s nestrpljenjem očekuje objavu tajnih dokumenata, oko 170 osoba strepi: Spominju se i mnoga poznata imena Slika nije dostupna Želi pomoći Obami Odlazi Robert Gibbs, Obamin savjetnik i glasnogovornik

"Postojao je jedan problem. To nije bila istina", piše McClellan u kratkom izvatku iz knjige objavljenom jučer.

"Ja sam, neznajući, proslijedio lažnu informaciju. A pet najviših dužnosnika administracije bilo je uključeno u to moje činjenje: Rove, Libby, potpredsjednik, predstojnik ureda predsjednika i predsjednik osobno".

Bushev predstojnik ureda tada je bio Andrew Card.

Izvadak iz McClellanove knjige "What Happened" (Što se dogodilo), koja treba biti izdana tek u travnju, objavljen je na web stranici izdavača PublicAffairs.

On otvara pitanje o tome što se događalo u Bijeloj kući i koliko su Bush i Cheney znali o odavanju identiteta Plame.

McClellan, čiji je posao godinama bio da parira neugodnim novinarskim pitanjima ili ih izbjegava, sada ih i sam otvara, navodi Associated Press, dodajući kako je McClellan odbio molbu za intervju.

Glasnogovornica Bijele kuće Dana Perino izjavila je kako nije jasno što je McClellan htio reći u izvatku, ističući kako "predsjednik nije, niti bi tražio od svojih glasnogovornika da prenose lažne informacije".

Valery Plame uvijek je tvrdila da ju je Bijela kuća tiho odala
novinarima, iz osvete njezinom suprugu, bivšem veleposlaniku Josephu Wilsonu, koji je oštro kritizirao administraciju zbog ulaska u rat u Iraku.

Odavanje identiteta tajnog agenta CIA-e u SAD-u je kazneno djelo.

Velika washingtonska "afera Plame" sudski je epilog dobila je na suđenju predstojniku Cheneyeva ureda Lewisu "Scooteru" Libbyu. Njegov je branitelj tvrdio da je Libby odabran kao "žrtveno janje". Za krivokletstvo i ometanje pravde osuđen je na 30 mjeseci zatvora, ali mu je Bush u srpnju ove godine predsjedničkim oprostom poništio tu kaznu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene