Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog javnog skandala

Bivši češki premijer Topolanek odlazi iz politike

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši češki premijer 53-godišnji Mirek Topolanek, predsjednik oporbene liberalne stranke ODS-a, objavio je da odlazi iz politike, nepuna dva mjeseca prije parlamentarnih izbora.

Topolanek je rekao novinarima da će svoju stranačku predsjedničku dužnost prenijeti na zamjenika Petra Nečasa.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Odbacio sučeljavanje Plenković otkrio koliko je donirao HDZ-ovoj kampanji pa opleo po Milanoviću: "Svakog dana se budi i lupeta sa svojim primitivizmom" Sanja Vištica, reporterka Dnevnika Nove TV i mladi MLADI O POLITIČARIMA Milanović im je šašav, Benčić elokventna, Penava zatvoren, Grbin pretih, Plenković samopouzdan, ali izaziva i susramlje

'Za 12. travnja sazvao sam sjednicu izvršnog vijeća stranke koje će Nečasa potvrditi na dužnosti. Odmah nakon toga, podnijet ću ostavku', kazao je Topolanek koji je predvodio češku vladu od 2006. do 2009.

Prošlog mjeseca Topolanek je najavio da se više neće kandidirati na parlamentarnim izborima, pošto je u razgovoru za časopis namijenjen homoseksualcima izazvao skandal uvrijedivši homoseksualce, Židove i Katoličku crkvu, što je bio posljednji u nizu javnih skandala u koje je upleten.

Usto je stavio na raspolaganje svoj zastupnički mandat, što je ocijenjeno kao znak slabljenja njegova položaja u ODS-u. Kao češki premijer, Topolanek je predsjedao Europskom unijom u prvom tromjesečju 2009., prije nego li je njegova vlada pala i zamijenila je vlada stručnjaka.

Nečas, ministar rada i socijalne skrbi u Topolanekovoj vladi, već ga je zamijenio na dužnosti direktora kampanje ODS-a za parlamentarne izbore raspisane za 28. i 29. svibnja. Kao šef stranke imat će nezahvalan zadatak da u kratkom roku podigne popularnost ODS-a koja je pala na slabih 13 posto.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene