Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Napadi na WTC 11. rujna 2001. godine mogli su se spriječiti, otkriva specijalni agent FBI-ja koji je 2008. godine izgubio posao.


U razgovoru s kolumnistom Newsweeka, Jeffom Steinom, bivši specijalni agent FBI-ja Mark Rossini ispričao je kako su teroristi koji su oteli četiri zrakoplova te izveli napad na New York i Washington zapravo izmakli nadzoru CIA-e i FBI-ja.

Vezani članci Slika nije dostupna KOBNI PROPUST FBI-A KOJI JE OBILJEŽIO POVIJEST Teroristi su im bili pod nosom Slika nije dostupna FOTO Dosad neobjavljena fotografija terorističkog napada na NY

Rossini tvrdi da je dobio direktnu naredbu od CIA-e da se s informacijama o dvojici terorista odgovornih za rušenje WTC tornjeva ne javlja u sjedište FBI-ja. Informacija koju je imao tad bila je da su ušli na teritorij SAD-a.

U izvješću američke vlade okrivljuje se na nejasan način propust obavještajnih službi za te terorističke napade, u kojima je živote izgubilo oko 3000 osoba. U izvještajima nije razjašnjeno zašto je CIA tajila podatke od FBI-ja, jer su oni, u teoriji, mogli spriječiti te terorističke napade, prenosi Bisuness Insider.

Kad su se istražitelji koje je ovlastio američki Kongres kod njega raspitivali o njegovom odnosu s jedinicom za Osamu bin Ladena CIA-e, rekao im je da su on i njegov partner morali šutjeti po naredbi iz CIA-e.

"Dalo se do znanja u uredu da se njima ne može vjerovati, da (istražitelji Kongresa) žele nekome prišiti odgovornost, da nekog pokušavaju strpati u zatvor. Rekli su da istražitelji nisu imali odobrenje znati što se događalo na operativnoj razini... kad su nas ispitivali, CIA je imala čovjeka u sobi koji nas je nadgledao", rekao je Rossini.

On je 2004. ipak sve rekao FBI-ju te kaže da žali što je poslušao direktivu CIA-e i što nije proslijedio informacije o dolasku Khalida al-Mihdhara u SAD. CIA je Mihdhara pratila dotad već neko vrijeme, a FBI su o svemu obavijetili tek u ljeto 2001. godine, kad su izgubili trag njemu i Nawafu al-Hazimiju, drugom otmičaru zrakoplova i teroristu.

Rossini ističe da je Mihdhar bio globalno poznat terorist, koji je bio i predmetom više diplomatski depeša. CIA je dozvolila da napusti SAD i vrati se u Jemen na rođenje svojeg djeteta te potom nazad u SAD, dodao je Rossini.

Nekoliko visokih američkih dužnosnika javno je izrazilo sumnje u CIA-inu verziju događaja koji su doveli do terorističkih napada na New York i Washington, koji su zauzvrat promijenili sigurnosnu kartu svijeta te pokrenuli brojne nove sukobe.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook