Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bilo mu naređeno da šuti

Bivši agent FBI-ja: CIA je mogla spriječiti napade na WTC, sve su znali

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Napadi na WTC 11. rujna 2001. godine mogli su se spriječiti, otkriva specijalni agent FBI-ja koji je 2008. godine izgubio posao.

U razgovoru s kolumnistom Newsweeka, Jeffom Steinom, bivši specijalni agent FBI-ja Mark Rossini ispričao je kako su teroristi koji su oteli četiri zrakoplova te izveli napad na New York i Washington zapravo izmakli nadzoru CIA-e i FBI-ja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prvi intervju medijima Napadi 11. rujna: Majka jednog samoubojice tvrdi da joj je sin živ u Guantanamu Slika nije dostupna Sve je moglo biti drugačije KOBNI PROPUST FBI-A KOJI JE OBILJEŽIO POVIJEST Teroristi su im bili pod nosom

Rossini tvrdi da je dobio direktnu naredbu od CIA-e da se s informacijama o dvojici terorista odgovornih za rušenje WTC tornjeva ne javlja u sjedište FBI-ja. Informacija koju je imao tad bila je da su ušli na teritorij SAD-a.

U izvješću američke vlade okrivljuje se na nejasan način propust obavještajnih službi za te terorističke napade, u kojima je živote izgubilo oko 3000 osoba. U izvještajima nije razjašnjeno zašto je CIA tajila podatke od FBI-ja, jer su oni, u teoriji, mogli spriječiti te terorističke napade, prenosi Bisuness Insider.

Kad su se istražitelji koje je ovlastio američki Kongres kod njega raspitivali o njegovom odnosu s jedinicom za Osamu bin Ladena CIA-e, rekao im je da su on i njegov partner morali šutjeti po naredbi iz CIA-e.

"Dalo se do znanja u uredu da se njima ne može vjerovati, da (istražitelji Kongresa) žele nekome prišiti odgovornost, da nekog pokušavaju strpati u zatvor. Rekli su da istražitelji nisu imali odobrenje znati što se događalo na operativnoj razini... kad su nas ispitivali, CIA je imala čovjeka u sobi koji nas je nadgledao", rekao je Rossini.

On je 2004. ipak sve rekao FBI-ju te kaže da žali što je poslušao direktivu CIA-e i što nije proslijedio informacije o dolasku Khalida al-Mihdhara u SAD. CIA je Mihdhara pratila dotad već neko vrijeme, a FBI su o svemu obavijetili tek u ljeto 2001. godine, kad su izgubili trag njemu i Nawafu al-Hazimiju, drugom otmičaru zrakoplova i teroristu.

Rossini ističe da je Mihdhar bio globalno poznat terorist, koji je bio i predmetom više diplomatski depeša. CIA je dozvolila da napusti SAD i vrati se u Jemen na rođenje svojeg djeteta te potom nazad u SAD, dodao je Rossini.

Nekoliko visokih američkih dužnosnika javno je izrazilo sumnje u CIA-inu verziju događaja koji su doveli do terorističkih napada na New York i Washington, koji su zauzvrat promijenili sigurnosnu kartu svijeta te pokrenuli brojne nove sukobe.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene