Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SUĐENJE ODGOĐENO

96-godišnja optuženica za zločine u nacističkim logorima pobjegla iz staračkog doma

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Suđenje 96-godišnjoj Irmgard Furchner zbog sudjelovanja u ubojstvu zatočenika koncentracijskog logora Stutthof tijekom Drugog svjetskog rata odgođeno je jer se optužena nalazi u bijegu, priopćio je u četvrtak sud u Itzehoeu pored Hamburga.

Sa suda u Itzehoeu pored Hamburga u četvrtak je priopćeno kako je odgođeno suđenje 96-godišnjoj Irmgard Furchner zbog sudjelovanja u ubojstvu zatočenika koncentracijskog logora Stutthof tijekom Drugog svjetskog rata jer se optužena nalazi u bijegu.

"Pokrajinski sud je izdao nalog za uhićenjem", rekao je sudac Dominik Gross.

Prema informacijama suda, optužena, koja živi u staračkom domu na periferiji Hamburga, u četvrtak rano ujutro je uzela taxi koji ju je odvezao do prve stanice hamburške podzemne željeznice. Gdje se trenutno nalazi, nije poznato.

Danas, prvog dana suđenja, trebala je biti pročitana optužnica i utvrđena uračunljivost optužene.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna BILA TAJNICA ZAPOVJEDNIKA LOGORA Štićenica doma za starije (95) optužena za nacističke zločine, a sudi joj - sud za maloljetnike

96-godišnja Irmgard Furchner optužena je da je kao stenografkinja u logoru Stutthof pored Gdanjska između 1943. i 1945. pružila pomoć u ubojstvu najmanje 11.000 logoraša.

"Optužena je pružala sustavnu pomoć vodstvu logora pri ubijanju zatočenika", stoji u optužnici.

U logoru Stutthof je, prema podacima Središnjeg ureda za utvrđivanje žrtava nacionalsocijalizma, život izgubilo ukupno više od 65.000 osoba, mahom Židova iz istočne Europe. Logor je bio poznat po tome da, za razliku od ostalih nacističkih logora, zatočenici nisu bili ubijani u plinskim komorama, nego ih je većina umrla zbog iscrpljenosti i gladi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Lice pravde Nacistički logor smrti: Njemačka će suditi stogodišnjem bivšem čuvaru, navodno pomagao u ubojstvu 3500 ljudi

Međunarodni odbor Auschwitz izrazio je ogorčenje nepojavljivanjem optužene pred sudom.

"Time je iskazan nevjerojatan prezir ne samo prema pravnoj državi nego i prema preživjelima holokausta", stoji u priopćenju odbora.

Suđenje bi zbog velikog zanimanja medija trebalo biti održano u jednoj industrijskoj hali na periferiji Hamburga.

Radi se o vjerojatno jednom od posljednjih suđenja takve vrste.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene