Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zimska atrakcija u Laponiji

Biste li prenoćili u hotelskoj sobi od leda?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oko 60 soba, nekoliko ledenih kupola, bar i kapelica samo su neke od stvari koje nudi ledeni hotel u Laponiji, koji s dolaskom zime bude sagrađen gotovo svake godine.

U Jukkasjaerviju, malome selu u švedskoj Laponiji, na samome sjeveru zemlje dvadesetak radnika u debelim parkama gradi hotel od ledenih blokova koji će se otopiti u proljeće kada nastupi zatopljenje.

Radnici poput Lego kockica slažu velike ledene blokove, kako bi uskoro niknuo hotel sa 60-ak soba. Arhitekti su zamislili divovski iglu s arkadama, nekoliko ledenih kupola, barom i više dvorana, pa čak i kapelicom u kojoj će se za nekoliko tjedana sklapati brakovi i obavljati krštenja.

Pročitajte i ovo Stanje na cestama O problemima na cesti Bura puhala i do 180 km na sat: "Vozači ne žele pratiti signalizaciju, prate GPS" Snijeg u Daruvaru Bijeli Daruvar "Iznenada se smračilo, a onda je iz crnog oblaka krenulo": Zasuli ih i snijeg i led, stanovnici u čudu

>> VIDEO Čudesan podvodni hotel s pogledom na koraljne grebene

'Icehotel' bi svoja vrata prvim gostima trebao otvoriti 7. prosinca pa su radnici upregnuli sve snage. 'Ovdje se radi o utrci s vremenom i borbi s vremenskim uvjetima. Naime, u potpunosti ovisimo o vremenskim uvjetima, postoje rokovi koje moramo poštovati, no vrijeme nam ne ide na ruku baš svake godine', rekla je Beatrice Karlsson koja nadzire izgradnju hotela.

Nakon većih radova, objasnila je, treba postaviti namještaj - također ledeni, veliki bar, skulpture, rasvjetu, izrezbariti ukrase u ledu. Iznos od pet milijuna kruna ili oko 579.000 eura namijenjen je samo ukrasima u hotelu. U šest će apartmana umjetnici, koji su stigli sa sve četiri strane svijeta, izraditi umjetnička djela u ledu. Selekcija je bila oštra, a četvero ih je izabrano između stotinjak kandidata.

Gosti će spavati na krevetima prekrivenima lisičjim krznom u krznenim vrećama za spavanje. Pri odlasku iz hotela svi će gosti dobiti potvrdu da su proveli noć na minus sedam Celzijusovih stupnjeva. Temperature su vani puno niže, ponekad dosegnu i - 40 stupnjeva ispod nule, no u hotelu je "puno toplije", najniža temperatura je -8. Noćenje u ovakvom hotelu stoji između 2.200 i 7.000 kruna, tj. između 255 i 810 eura.

Stručnjak za nordijsku arhitekuturu Rasmus Waern otkriva kako je riječ o tradiciji dugoj 23 godine. "Isti" hotel nastaje i nestaje svake godine na obali rijeke Torne gotovo u isto vrijeme. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene