Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bin Ladenov savjetnik osuđen za ratne zločine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Savjetnik za medije Osame bin Ladena proglašen je, na suđenju u Guantanamu, krivim za ratne zločine i tako postao drugi zatočenik toga vojnog zatvora koji je osuđen pred spornim vojnim sudovima što ih je utemeljio predsjednik George W. Bush.

Jemenac Al Hamza al-Bahlul suočen je s doživotnom kaznom zatvora nakon što ga je krivim proglasila vojna porota u toj mornaričkoj bazi, prenosi list Miami Herald.

Pročitajte i ovo Ilustracija Stravičan zločin Sedmorica silovala 13-godišnjakinju, njezinog dečka prisilili da sve gleda: "Preklinjem vas, nemojte me povrijediti, pustite me" Slika nije dostupna 32 godine zatvora Godinama ju zlostavljao, a onda nogom kuhinjskog stola zatukao na smrt

Tužitelji Pentagona tvrdili su da je al-Bahlul snimao video uratke kojima je cilj bio regrutiranje novih pripadnika i poticanje na samoubilačke napade. Proglašen je krivim za urotu, pružanje materijalne potpore teroristima i poticanje na ubojstvo.

Al-Bahlul se branio šutnjom i dodijeljenim odvjetnicima nije dopustio ispitivanje svjedoka niti analizu dokaza rekavši da mu se može suditi samo po šerijatskim zakonima.

Al-Bahlul i bin Ladenov vozač Salim Hamdan, također Jemenac, jedina su dvojica od preostalih 225 zatočenika Guantanamoa koji su dosad osuđeni.

Hamdan je u kolovozu osuđen na pet i pol godina zatvora, uključujući vrijeme provedeno u pritvoru. Kao bin Ladenov vozač i tjelesni čuvar, proglašen je krivim za pružanje materijalne pomoći terorizmu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene