Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

'Nitko iz Al Qaide ne živi u pećini', istaknuo je visoki NATO-ov dužnosnik i dodao kako se Osama Bin Laden i njegov zamjenik Ayman al-Zawahiri vjerojatno kriju po kućama na sjeveru Pakistana.


Spomenuti NATO-ov dužnosnik, zbog sigurnosnih razloga želio je ostati anoniman, a dodao je kako su bin Laden i al-Zawahiri vjerojatnu kriju blizu jedan od drugoga. Isti izvor navodi i kako vodstvo Al Qaide, kako vjeruju u obavještajnim krugovima, živi u relativnom komforu, te da su zaštićeni od strane lokalnog stanovništva, kao i nekih članova pakistanske obavještajne službe, prenosi CNN.

>> Većina Amerikanaca ne vjeruje da će Bin Laden biti uhićen

Vezani članci Slika nije dostupna Bin Laden pozvao Europljane da odu iz Afganistana Slika nije dostupna Bush upozorio Amerikance na opasnost od napada Al Qaide

Pakistan je, međutim, opetovano poricao kako štiti pripadnike Al Qaide. NATO-ov dužnosnik ističe kako se vjeruje da se Bin Laden nalazi u dolini Kurram, koja graniči s afganistanskom regijom Tora Bora, koja je bila uporište Talibana u vrijeme američke invazije 2001. godine.

Sve više i više pobunjenika

Američke obavještajne službe vjeruju kako se vođa Talibana Mullah Omar, nalazi negdje između pakistanskih gradova Quette i Karachija, u posljednjih nekoliko mjeseci. Iako anonimni NATO-ov visoki dužnosnik nije htio otkriti kako su koalicijske snage došle do takvih spoznaja, ali je dao do znanja kako su mu dostupne i najosjetljivije informacije.

'Svake godine pobunjenici mogu stvoriti sve više i više ljudske snage, unatoč vojnim akcijama koalicije', ističe i dodaje kako je to u 90 posto slučajeva problem Afganistana. Većina pobunjenika dolazi iz Afganistana, a ta zemlja ima sve manje vremena u rješavanju problema Al Qaide, zaključuje.