Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

'Nitko iz Al Qaide ne živi u pećini', istaknuo je visoki NATO-ov dužnosnik i dodao kako se Osama Bin Laden i njegov zamjenik Ayman al-Zawahiri vjerojatno kriju po kućama na sjeveru Pakistana.


Spomenuti NATO-ov dužnosnik, zbog sigurnosnih razloga želio je ostati anoniman, a dodao je kako su bin Laden i al-Zawahiri vjerojatnu kriju blizu jedan od drugoga. Isti izvor navodi i kako vodstvo Al Qaide, kako vjeruju u obavještajnim krugovima, živi u relativnom komforu, te da su zaštićeni od strane lokalnog stanovništva, kao i nekih članova pakistanske obavještajne službe, prenosi CNN.

>> Većina Amerikanaca ne vjeruje da će Bin Laden biti uhićen

Vezani članci Vojnik s puškom Hrvatske postrojbe u Afganistanu: ''Izvan ovog balončića u kojem jesmo, situacija je ipak nešto drugačija'' Vojnikinja Valerija Na teren izlaze u blindiranim vozilima, težim od 20 tona: Provjerili smo kako žive naši vojnici u Afganistanu

Pakistan je, međutim, opetovano poricao kako štiti pripadnike Al Qaide. NATO-ov dužnosnik ističe kako se vjeruje da se Bin Laden nalazi u dolini Kurram, koja graniči s afganistanskom regijom Tora Bora, koja je bila uporište Talibana u vrijeme američke invazije 2001. godine.

Sve više i više pobunjenika

Američke obavještajne službe vjeruju kako se vođa Talibana Mullah Omar, nalazi negdje između pakistanskih gradova Quette i Karachija, u posljednjih nekoliko mjeseci. Iako anonimni NATO-ov visoki dužnosnik nije htio otkriti kako su koalicijske snage došle do takvih spoznaja, ali je dao do znanja kako su mu dostupne i najosjetljivije informacije.

'Svake godine pobunjenici mogu stvoriti sve više i više ljudske snage, unatoč vojnim akcijama koalicije', ističe i dodaje kako je to u 90 posto slučajeva problem Afganistana. Većina pobunjenika dolazi iz Afganistana, a ta zemlja ima sve manje vremena u rješavanju problema Al Qaide, zaključuje.