Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čestitke Tadiću

Bijela kuća: SAD pozdravljaju uhićenje Gorana Hadžića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bijela kuća pozdravila je uhićenje posljednjeg haaškog bjegunca Gorana Hadžića i čestitala srbijanskom predsjedniku Borisu Tadiću i srbijanskoj vladi na tome.

'Sjedinjene Države pozdravljaju uhićenje Gorana Hadžića, optuženog za upletenost u ubojstva stotina hrvatskih civila, između ostalih zločina', rekao je glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney. 'Čestitamo predsjedniku Tadiću i srbijanskoj vladi što su osigurali da posljednji haaški optuženik stane pred lice pravde', rekao je Carney.

Glasnogovornik Bijele kuće izrazio je nadu da će uhićenje Hadžića, 'do kojeg je došlo manje od dva mjeseca nakon uhićenja Ratka Mladića, napokon omogućiti obiteljima žrtva zločina počinjenih u Hrvatskoj i drugdje u regiji' da nastave dalje sa svojim životima. Hadžićevo uhićenje također je podsjetnik počiniteljima teških zločina u svijetu da ni oni neće proći nekažnjeno, zaključio je Carney.

Pročitajte i ovo Kamala Harris ugošćuje člana izraelskog ratnog kabineta U ponedjeljak Potpredsjednica SAD-a sastat će se sa članom izraelskog ratnog kabineta Ratko Mladić (Foto: AFP) Doživotna kazna za Srebrenicu Počeo žalbeni postupak u slučaju Ratka Mladića, njegov sin poručio: "Nije se uspio pripremiti, upitno je kakvo mu je pamćenje"

Institut za svjetsku politiku o uhićenju Hadžića

Institut za svjetsku politiku (IWP), nezavisni 'think-tank' iz New Yorka, ocijenio je u srijedu da je uhićenje posljednjeg haaškog bjegunca Gorana Hadžića veliki uspjeh za međunarodno kazneno pravosuđe koji donosi 'promjenu ravnoteže snaga' i pruža nadu u 'primjenu reda na kaos politike i rata'.

'Na temeljnoj razini, držati odgovornim počinitelje masovnih zločina, ne samo ispred njihovih pobjedničkih protivnika, već ispred svijeta - mijenja ravnotežu snaga', ocijenila je viša suradnica Instituta za svjetsku politiku Belinda Cooper. 'Na idealnoj razini, zakon propisuje univerzalnost i sigurnost koje stavljaju njegove presude iznad politike ili stajališta; institucionaliziranje te pravne perspektive povećava nade za primjenu reda na kaos politike i rata', ističe Cooper.

Belinda Cooper, dugogodišnja istraživačica međunarodnih sudova za ratne zločine, nedavno je posjetila Haag, BiH i Srbiju, gdje je pratila suđenja i razgovarala sa sudionicima o procesu međunarodne pravde i izazovima suživota, samo 15 godina nakon što je regija iskusila najgore zločine od Drugog svjetskog rata.

Mnoge od osumnjičenika optuženih na Međunarodnom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY) smatraju herojima u njihovim vlastitim zemljama. Utjecaj sudova, izvorno namijenjen pomoći u liječenju oštećenih društava, puno je nejasniji nego što se očekivalo. Međunarodni sudovi trebaju bolje informirati društva o svome radu, ali na terenu se ne mogu uvijek boriti protiv želje počinitelja i svjedoka da zaniječu zločine koje su počinili od ili su počinjeni u njihovo ime.

Međunarodna zajednica i dalje igra važnu ulogu u postkonfliktnoj obnovi u jugoistočnoj Europi. Uvjetovanje procesa dobijanja članstva u EU-u s uhićenjem osumnjičenih za ratne zločine urodilo je plodom s uhićenjem ključnih bjegunaca. Postojanje međunarodnih sudova promoviralo je stvaranje domaćih sudova, a time i vladavine prava u zemljama bivše Jugoslavije, zaključuje Institut za svjetsku politiku (IWP). (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene