Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon 13 godina

NAPETOST RASTE Amerika objavljuje tko je pomagao teroristima u napadima 9/11

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bijela kuća odlučila je objaviti izvješće od 28 stranica o napadu Al Kaide na SAD, 11. rujna 2001. godine kada je poginulo gotovo 3000 ljudi.

Nakon napada 9/11 provedena je nezavisna istraga, saslušano je stotine svjedoka i napisano izvješće na 800 stranica, no njegovo posljednje poglavlje nikada nije objavljeno zbog 'državne sigurnosti'. Pod ključem je bilo dugih 13 godina. No, čini se da neće još dugo tako ostati.

Neki od senatora, poput Kirsten Hillibrand iz New Yorka i Boba Grahama smatraju da obitelji poginulih zaslužuju punu istinu prije nego što Obama službeno otputuje na Bliski istok 21. travnja. Između ostalog trebao bi se susresti i s državnim vrhom te kraljevskom obitelji Saudijske Arabije. Graham, koji je bio supredsjedatelj u istrazi, kazao je kako u zaključnom poglavlju stoji da su otmičari zrakoplova, kojima je izvršen napad na SAD, imali mrežu ljudi koji su ima pomagali, a ona je bila povezana sa Saudijskom Arabijom, odnosno činili su je bogati državljani te zemlje.

Na pitanje novinara CBS-a u emisiji '60 minuta' jesu li u tu mrežu bili uključeni i vladini dužnosnici, bogataši i dobrotvorne udruge odgovorio je: 'Svi.'

Ipak, mnogi su skeptični oko toga da se u posljednjem poglavlju krije veza Saudijske Arabije s teroristima koji su napali SAD jer je u dijelu izvješća koje je pušteno 2003. jasno rečeno da nije pronađen dokaz da je saudijska vlada ili bilo koji od njezinih dužnosnika financirao teroriste. Američka je vlada tada odlučila i da neće tužiti Saudijsku Arabiju.

No, Porter Gross, bivši republikanski kongresmen iz Floride, tvrdi da je to zbog veze Busheve administracije s tom zemljom i da posljednji dio istrage treba biti objavljen.

Sada navodno i Saudijska Arabija požuruje Obamu da se dokument objavi prije njegova putovanja na Bliski Istok kako bi mogli razriješiti sporna pitanja, ukoliko ih bude, u posljednjem poglavlju izvješća o terorističkom napadu koji je zauvijek promijenio svijet, piše Independent.

 

Pročitajte i ovo Kamala Harris ugošćuje člana izraelskog ratnog kabineta U ponedjeljak Potpredsjednica SAD-a sastat će se sa članom izraelskog ratnog kabineta Slika nije dostupna Objava izvješća o napadima 9/11 KATASTROFA NA POMOLU? Saudijska Arabija otvoreno zaprijetila SAD-u

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene