Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pomoćnik američke državne tajnice zadužen za europska pitanja Daniel Fried upozorio je u srijedu u Sarajevu bosanskohercegovačke političare da su proteklu godinu dana izgubili u nepotrebnim i opasnim raspravama opterećenim nacionalizmom.


U govoru koji je za službenog posjeta BiH održao u parlamentu, Fried je kazao da je napredak na stabiliziranju mira i provedbi reformi ostvaren u prethodnih deset godina doveden u pitanje opasnim predizbornim nadmetanjima čija je osnova bio nacionalizam.

Vezani članci Mislav Bago Komentar Mislava Bage: "Nakon izricanja bilo koje pravomoćne presude domoljubi uglavnom svoj put u slobodu nalaze u BiH, gdje otkrivaju drugu domovinu" Panoramski pogled na Mostar (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL) Županija u BiH osma u Europi prema sedmodnevnoj incidenciji zaraženih koronavirusom

Istaknuo je da je zbog nacionalizmom opterećenih političara BiH značajno zaostala za drugim zemljama regije, pri čemu je kao posebno uspješan primjer provedbe reformi spomenuo Hrvatsku koja je "na putu da postane članicom EU-a".

"To (nacionalizam) je smrtonosna opasnost. Svi vi to znate bolje od mene", kazao je američki dužnosnik najvišim bosanskohercegovačkim dužnosnicima.

Fried je potvrdio da je njegova vlada spremna poduprijeti
približavanje BiH Europskoj uniji i NATO-u no uvjet za to je provedba očekivanih reformi.

Kao prvu i "najhitniju" naveo je reformu policije no dodao je da
BiH mora provesti i ustavne promjene i to na tragu paketa o kojemu se pregovaralo 2006. godine da bi ga potom u Parlamentu BiH oborile Stranka za BiH (SBiH) i HDZ 1990.

"Taj sporazum minirali su oni koji su kratkoročnu političku dobit pretpostavili interesima građana ove zemlje", rekao je Fried.

Dodao je da je paket ustavnih reformi iz travnja 2006. godine sa stajališta SAD i dalje dobra osnova te da bi ga Parlament BiH trebao ponovno razmatrati i usvojiti.

Komentirajući stanje u regiji, Fried je kazao da status quo na
Kosovu ne može dugo potrajati te da se to pitanje mora riješiti još ove godine.

"U cijelosti podupiremo izvješće posebnog izaslanika Ujedinjenih naroda Marttija Ahtisaarija, uključujući njegov prijedlog o neovisnosti Kosova pod međunarodnim nadzorom", izjavio je američki dužnosnik istaknuvši pri tom da je situacija na Kosovu jedinstvena te da njeno rješavanje "nije presedan za bilo koje rješenje bilo gdje".