Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ratni zločin

BiH: Stuparu poništena zatvorska presuda, oslobođen optužbi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sud Bosne i Hercegovine u srijedu je izrekao pravomoćnu oslobađajuću presudu Milošu Stuparu, ratnom zapovjedniku postrojbe policije bosanskih Srba čiji su pripadnici sudjelovali u genocidu počinjenom nad Bošnjacima u Srebrenici u srpnju 1995. godine, potvrđeno je Hini u sjedištu ovog suda u Sarajevu.

Prizivno vijeće Suda BiH, kojim je predsjedavala sutkinja Azra Miletić, u obnovljenom je postupku zaključilo kako Stupar nije odgovoran za zločin genocida kojim ga je teretila optužnica, jer u vrijeme kada su počinjena ubojstva u Srebrenici nije imao stvarno zapovjedništvo nad Drugim odredom posebne policije Republike Srpske, čija je baza bila u Šekovićima. U prvostupanjskom postupku održanim pred istim sudom, Stupar je u srpnju 2008. proglašen krivim i osuđen na 40 godina zatvora, što je najveća kazna koja se može izreći po zakonima BiH.

Pročitajte i ovo Žrtva nasilja ide u zatvor na 2,5 godine Žrtva Damira Škare o konačnoj presudi za silovanje: Poslala poruku žrtvama - "Prijavite to, nemojte šutjeti" Snimke uništenja u Gazi Odbijen zahtjev Izraela Međunarodni sud donio presudu o izraelskom napadu na Gazu: "Moraju poduzeti hitne mjere..."

Nakon uložene žalbe obrane presuda je u rujnu 2009. ukinuta, nakon čega je održan novi postupak pred prizivnim vijećem Suda BiH u kojem je Stupar pravomoćno oslobođen. U drugostupanjskom postupku vijeće je potvrdilo kako su pripadnici Drugog odreda doista počinili zločine u Srebrenici i to 13. srpnja. Utvrđeno je kako su policajci sudjelovali u strijeljanju zarobljenih Bošnjaka koji su bili zatočeni u mjestu Kravici. Prema dostupnim podacima, tamo je ubijeno najmanje tisuću bošnjačkih zarobljenika. Zapovjednik te postrojbe u tom je trenutku, međutim, bio Rade Čuturić, koji je ranjen, a Stupar je zapovjedništvo preuzeo 14. srpnja. Čuturić je poginuo u jesen 1995. godine, a za zločine počinjene u Kravici do sada je na kazne dugotrajnog zatvora osuđeno šest pripadnika policijske postrojbe kojom je zapovijedao. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene