Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon slabljenja epidemije

Drama u BiH: Migranti bježali policiji na granici s Hrvatskom, upali u duboku jamu pa ih izvlačili spasioci

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gorska služba spašavanja (GSS) u BiH intervenirala je u noći s nedjelje na ponedjeljak kako bi spasila ilegalne migrante koji su u pokušaju prijelaza granice upali u jamu na Plješivici, a Granična policija BiH upozorava da se s padom epidemije opet pokreće migrantski val.

Jedanaest migranata u noćnim je satima pokušalo zapadno od Bihaća ilegalno prijeći iz BiH u Hrvatsku, no nakon što su ih opazili pripadnici Granične policije BiH, dali su se u bijeg i pritom upali u jamu duboku dvanaest metara.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović - 4 Sporna objava na Facebooku Nova meta Zorana Milanovića: Dnevnik Nove TV provjerio što o njegovim stavovima misle SDP i njegovi partneri Ilustracija Pritvoren uz kaznenu prijavu Stisnuli se! 21-godišnji Srbin u prtljažnik auta nagurao migrante, policija obavila detalje

Granični su policajci nakon toga alarmirali bihaćku postaju GSS-a, a spasioci su brzo stigli no zbog zahtjevnog terena morali su koristiti alpinističke vještine i konopcima izvlačiti migrante iz jame. Nitko od migranata koji su spašeni nije životno ugrožen, no većina ih ima površinske ozljede na tijelu nastale pri padu u jamu.

Svi su prebačeni u bihaćku bolnicu kako bi im se tamo pružila prva pomoć. Granična policija BiH upozorila je kako je to dokaz da je sa slabljenjem pandmije koronavirusa pokrenut i novi val migranata.

Velika grupa migranata spriječena u pokušaju ulaska u Hrvatsku

Policija je također potvrdila kako je druga, još veća skupina ilegalnih migranata spriječena u pokušaju ulaska u Hrvatsku kod prijelaza Izačić-Ličko Petrovo Selo.

Savjetnik ravnatelja Granične policije Svevlad Hoffman kazao je Hini kako je na tom području tijekom noći zaustavljena skupina u kojoj je bilo čak 87 migranata, od kojih je 80 bilo iz Pakistana, a sedam iz Afganistana.

Na istom tom području granični policajci spriječili su u ponedjeljak ujutro još jednu skupinu, u kojoj je bilo osam migranata, u pokušaju ilegalnog prelaska u Hrvatsku. "Očevidno je kako je slabljenje pandemije potaknulo migrante da ponovo pokušaju s ilegalnim prelascima granice", kazao je Hoffman.

Uspostavljen kamp blizu granice

Pojasnio je kako stanje dodatno komplicira nedavna uspostava novog prihvatnog centra za smještaj migranata u selu Lipa, dvadesetak kilometara udaljenog od Bihaća prema Bosanskom Petrovcu. Taj se kamp nalazi blizu granice, a zbog te činjenice zabrinutost je iskazala i Uprava granične policije MUP-a Hrvatske, kazao je Hoffman.

U BiH, prema procjenama policijskih agencija, sada boravi do devet tisuća ilegalnih migranata, a njih dvije trećine je smješteno na području Unsko-sanske županije.

U vrijeme eskalacije pandemije prouzročene koronavirusom gotovo da i nije bilo njihovih pokušaja prelaska granice s Hrvatskom, no Ministarstvo sigurnosti BiH ranije je upozoravalo kako bi se takvo stanje moglo promijeniti s dolaskom proljeća.

Ministar sigurnosti Fahrudin Radončić ocijenio je kako bi se novi migrantski val mogao uskoro pokrenuti, što bi u Bosnu i Hercegovinu dovelo još najmanje deset tisuća ilegalnih migranata koji pokušavaju stići do Europske unije. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene