Obavijesti Video Pretražite Navigacija

BiH: Potpora posavskim Hrvatima u borbi za pravo glasa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Bosni i Hercegovini se ne stišava nezadovoljstvo hrvatskih stranaka i dužnosnika zbog odluke Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH kojom se potvrđuje prijašnja odluka po kojoj više od dvije tisuće Hrvata izbjeglih iz bosanske Posavine, trenutačno nastanjenih u Hrvatskoj, ne mogu glasovati poštom na izborima 5. listopada ove godine jer nemaju valjane isprave o državljanstvu BiH.

HDZ 1990. u četvrtak je uložio žalbu Sudu BiH sa zahtjevom da se ispravi nepravda nanesena posavskim Hrvatima te da se omogući glasovanje za 2048 Hrvata prognanih s područja Dervente i Bosanskog Broda.

Pročitajte i ovo Ivan Tolj "Mi smo izigrani" General Ivan Tolj: "Ako se nastavi narušavanje položaja Hrvata, morat ćemo vratiti Herceg-Bosnu" Slika nije dostupna Sanader protiv ukidanja prava glasa Hrvata iz BiH

"Duboko smo razočarani odlukom SIP-a i načinom na koji se Hrvatima krše temeljna ljudska prava te onemogućuje da sudjelovanjem u izbornom procesu utječu na stvaranje povoljnijeg okružja i stvaranje uvjeta za konačan povratak svih prognanih Hrvata bosanske Posavine", ističe HDZ 1990. u žalbi upućenoj Sudu BiH.

Predsjednik Hrvatske seljačke stranke BiH - Nove hrvatske inicijative (HSS-NHI) Ivan Krndelj u četvrtak je uputio pismo visokom predstavniku međunarodne zajednice u BiH Miroslavu Lajčaku zatraživši od njega da se zauzme za glasačko pravo 2048 Hrvata bosanske Posavine.

"Očekujemo da upotrijebite svoje ovlasti i zaštitite osnovna ljudska prava, zajamčena Ustavom BiH i univerzalnim konvencijama o ljudskim pravima, za 2048 prognanih Hrvata, državljana BiH", navodi Krndelj u pismu Lajčaku.

Dopredsjednik Republike Srpske (RS) Davor Čordaš, koji je na tu dužnost izabran kao kandidat hrvatskog naroda, uputio je otvoreno pismo Središnjem izbornom povjerenstvu BiH sa zahtjevom da se ispravi nepravda prema Hrvatima Dervente i Bosanskog Broda, u sastavu RS-a. "Ovom prigodom još jednom apeliram na vas (SIP BiH) da nađete snage i ne budete u službi uskih političkih interesa, već u službi svakog čovjeka i da novom odlukom ispravite nepravdu koju ste nanijeli svojom odlukom o neprihvaćanju upisa u središnji izborni popis 2048 prognanih Hrvata bosanske Posavine", naglašava Čordaš u pismu SIP-u BiH.

Mjesečnik "Svjetlo riječi", u nakladi Franjevačke provincije Bosne Srebrene, u broju za rujan, u članku pod naslovom "Odluka za sud" oštro kritizira odluku SIP-a BiH.

"Odluka Povjerenstva je prvoklasna politička odluka koja nanosi nemjerljivu štetu jednoj skupini građana, u ovom slučaju jednoj nacionalnoj skupini u BiH, uskraćuje im - zbog nemarnosti državnih službi - temeljno pravo sudjelovanja na izborima. Odluka će imati za posljedicu gubitak najmanje pet-šest vijećnika, što je golema šteta", navodi "Svjetlo riječi". Dodaje kako "za učinjenu štetu doista treba podići tužbu pred domaćim i međunarodnim sudovima, a iz inata nepravdi do 5. listopada, kad su izbori, treba izvaditi što više osobnih iskaznica".

Tumačeći odluku da 2048 prognanih Hrvata, trenutačno nastanjenih u Hrvatskoj, ne mogu glasovati poštom, SIP BiH je ostavio mogućnost njihova glasovanja u prijeratnim prebivalištima u Derventi i Bosanskom Brodu ako do 5. listopada u tim općinama izvade bosanskohercegovačke osobne iskaznice.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene