Obavijesti Video Pretražite Navigacija

BiH potpisala SSP s Europskom unijom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bosna i Hercegovina je u Luxembourgu potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, kojim prvi put uspostavlja institucionalne odnose s Europskom unijom.

Sporazum o stabiliziciji i pridruživanju i prateći Privremeni sporazum potpisali su ministri vanjskih poslova EU-a i predsjedatelj Vijeća ministara BiH Nikola Špirić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Arnaut: BiH je odavno nudila Hrvatskoj sporazum o izručenju Slika nije dostupna Holbrooke: Bez Daytona, al-Qaida bi napad 11. rujna izvela iz BiH

'Ovo je važan dan za Bosnu i Hercegovinu i za Europsku uniju', izjavio je nakon potpisivanja povjerenik za proširenje Olli Rehn.

Premijer Špirić je istaknuo da potpisivanje SSP-a 'otvara put europskoj budućnosti BiH'.

Slovenski ministar vanjskih poslova i predsjedatelj Vijeća EU-a Dimitrij Rupel izrazio je želju da BiH 'što prije provede SSP i što prije postane članicom EU-a'.

Predsjednik predsjedništva Bosne i Hercegovine Haris Silajdžić je naglasio da njegova zemlja može ponuditi Europi 'model multikulturalne ideje'.

'Iako imamo loša iskustva iz razdoblja 1992.-1995., naša tradicija suživota traje stoljećima. Događaji iz 90-tih godina bili su otklon od toga i sada se borimo da uklonimo posljedice nacionalizma i velikodržavih politika', rekao je Silajdžić.

Upitan da li je Bosni i Hercegovini potreban novi ustav da bi mogla nastaviti svoj put prema EU-u, povjerenik Rehn je rekao da se on zauzima za 'evoluciju, radije nego za revoluciju ustavnog okvira'.

'Moramo imati efikasnog i demokratskog sugovornika i stoga BiH treba poboljšati svoj ustavni okvir', rekao je Silajdžić.

Bosna i Hercegovina je završila pregovore o SSP-u još u studenome 2006, a sporazum je parafiran u prosincu prošle godine. Ona je zadnja koja potpisuje takav sporazum. EU je za zemlje bivše Jugoslavije, bez Slovenije, te za Albaniju namijenila novu generaciju sporazuma, koji su po svom sadržaju gotovo isti kako i tzv. europski sporazumi koje su potpisivale zemlje koje su članicama EU-a postale 2004. i 2007. godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene