Obavijesti Video Pretražite Navigacija

BiH: Podijeljene reakcije na odluku o neglasovanju Hrvata iz bosanske Posavine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odluka Središnjeg izbornog povjerenstva BiH od utorka kojom se potvrđuje prijašnja odluka po kojoj nešto više od dvije tisuće Hrvata, izbjeglih iz bosanske Posavine, a trenutačno nastanjenih u Hrvatskoj, neće moći poštom glasovati na lokalnim izborima 5. listopada jer nisu dostavili valjane potvrde o državljanstvu, izazvala je podijeljene reakcije hrvatskih struktura u BiH i vlasti Republike Srpske.

Hrvatska demokratska zajednica BiH takvu je odluku SIP-a BiH ocijenila skandaloznom. 

Pročitajte i ovo Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić napadnuta hrvatska filmska ekipa Hrvatska je poslala prosvjednu notu zbog napada na Hrvate u Srbiji Ljubuški i Široki Brijeg pred izbore (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Potreban razgovor Hrvate u BiH brine budućnost nakon novih izbora: ''Hrvatski političari ne vode dovoljno računa o nama''

"Budući da nema zakonske osnove da se onemogući posavskim Hrvatima izlazak na predstojeće lokalne izbore, HDZ BiH ističe kako SIP nije donio pravednu odluku nego se ponio više nego okrutno prema svom narodu, prema građanima BiH, ukidajući im pravo glasa, tražeći formalne razloge u administrativnim rješenjima", priopćio je HDZ BiH. 

Po tvrdnjama HDZ-a BiH, SIP na taj način želi utjecati na rezultate izbora i već sada dovodi u pitanje legalnost izbora u pojedinim općinama.

S druge strane, za odluku SIP-a, kojom se uskraćuje pravo glasovanja poštom Hrvatima izbjeglim s područja općine Derventa i Bosanski Brod, koje su u sastavu Republike Srpske, premijer tog entiteta je rekao da je donesena po Ustavu i zakonu.

"Samo oni koji imaju propisane i valjane prijave (o državljanstvu) mogu glasovati na izborima, a svi oni koji takve dokumente nemaju, ne mogu niti smiju glasovati na izborima", kazao je premijer RS Dodik.

Iako nema službenih informacija, mediji u BiH tvrde da je na zasjedanju SIP-a BiH od utorka odluka kojom se potvrđuje nemogućnost glasovanja poštom izbjeglim posavskim Hrvatima, donesena preglasavanjem, odnosno da su protiv glasovanja Hrvata izbjeglih s područja Dervente i Bosanskog Broda izričito bili srpski članovi SIP-a BiH.

Nakon što je SIP BiH u utorak ponovno odbio uvrstiti na izborni popis više od dvije tisuće posavskoh Hrvata, njima je preostala mogućnost glasovanja dolaskom u matične općine Derventu i Bosanski Brod, ali uz uvjet da do 5. listopada izvade valjane bosansko-hercegovačke iskaznice. 

No, takvoj mogućnosti se ne daju velike šanse jer se sumnja da je zbog proceduralnih, odnosno tehničkih razloga, moguće do 5. listopada izbjeglicama, trenutačno nastanjenima u Hrvatskoj, izvaditi bosansko-hercegovačke osobne iskaznice u Derventi i Bosanskom Brodu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene