Obavijesti Video Pretražite Navigacija

BiH parafirala SSP s Europskom unijom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine u ostavci Nikola Špirić i povjerenik Europske unije za proširenje Olli Rehn parafirali su u Sarajevu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU.

"Ovo je dan za slavlje i važan dan za europsku budućnost BiH", izjavio je Rehn na ceremoniji parafiranja istaknuvši kako SSP za BiH znači bolje gospodarske veze s Unijom i otvaranje mogućnosti za sudjelovanje u cijelom nizu projekata sa zemljama članicama.

Pročitajte i ovo Ivan Tolj "Mi smo izigrani" General Ivan Tolj: "Ako se nastavi narušavanje položaja Hrvata, morat ćemo vratiti Herceg-Bosnu" Požar u kući, ilustracija Selo Hajković Tragedija u susjedstvu: Dvije sestre smrtno stradale u požaru kuće

Pregovori o SSP-u između BiH i EU u tehničkom dijelu zaključeni su još u prosincu 2006. godine no parafiranje je odgođeno zbog izostanka dogovora o reformi policije u BiH na čemu je inzistirala Europska komisija.

Povjerenik Rehn ponovio je u utorak da sada postoji osnova za provedbu reforme policije a političke lidere u BiH pohvalio jer su u proteklim danima uspjeli postići kompromis o tom pitanju i time pridonijeli ukupnom normaliziranju stanja u zemlji.

"Sada je ključno zadržati započeti napredak i završiti posao te se pripremiti za nove izazove", kazao je Rehn.

On nije želio prognozirati kada bi BiH mogla steći status kandidata za punopravno članstvo u EU te upozorio da se prije toga mora potpisati SSP, a to se opet može očekivati tek kada BiH donese odgovarajuće zakone kojima će se osigurati provedba političkog dogovora o reformi policije.

I premijer Špirić je podsjetio da BiH čekaju još brojne obveze i to ne samo reforma policije nego i javnog RTV sustava, javne uprave, gospodarstva ali i puna suradnja s Haškim tribunalom. Dodao je međutim da će, bude li se na tome ozbiljno radilo, BiH moći računati na status kandidata za članstvo u EU već tijekom 2008. godine.

"Ne smijemo propustiti ovu povijesnu priliku jer bi nas u tom
slučaju prošlost sustigla", kazao je Špirić najavivši da već od sutra počinje proces "opće društvene transformacije BiH".

Visoki predstavnik za BiH Miroslav Lajčak izjavio je povodom
parafiranja SSP-a da BiH sada ima sve izglede uhvatiti korak sa svojim susjedima na putu priključenja EU.

Iako je bilo najavljeno, svečanom parafiranju SSP-a nisu nazočili povjerenik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana i portugalski ministar vanjskih poslova Luis Amado. Oni u Sarajevu nosi uspjeli stići zbog guste magle. 

Hrvatske stranke pozdravljaju parafiranje SSP-a

Dvije najjače hrvatske stranke u BiH - HDZ BiH i HDZ 1990., odvojenim su izjavama pozdravile parafiranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i Europske unije (EU) u utorak u Sarajevu.Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović je izjavio da će parafiranje Sporazuma pridonijeti normalizaciji prilika u BiH.

"Parafiranjem ovog Sporazuma stvara se povoljnije političko ozračje u BiH za donošenje novog Ustava te zemlje", rekao je Čović. Dodao je da se sada u BiH stvara prigoda da se u sljedećih sedam mjeseci, koliko još traje mandat aktualnog visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Miroslava Lajčaka, završe i ustavne promjene u BiH, odnosno usvoji novi Ustav.

HDZ 1990. je priopćio da parafiranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU označava početak uvođenja europskih standarda u BiH.

Primjena europskih standarda u BiH je sredstvo za ostvarivanje ravnopravnosti Hrvata s druga dva naroda u toj zemlji, smatra HDZ 1990.

"Parafiranjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju utire se
put Bosni i Hercegovini u europski i u napuštanje balkanskog miljea", priopćio je Ured za informiranje HDZ-a 1990.

Slovenija pozdravila parafiranje sporazuma s BIH

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova u utorak je pozdravilo parafiranje sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Europske komisije i BiH, ocijenivši da je time BiH napravila korak prema Europskoj uniji.

"Željeli bismo da današnji događaj bude poticaj za politički dijalog u BiH", navedeno je u izjavi slovenskog ministarstva vanjskih poslova, objavljenoj na web-stranicama ministarstva.
Slovensko ministarstvo vanjskih poslova u izjavi je istaknulo dogovor BiH političkih stranaka o mjerama za povećanje efikasnosti državnih institucija, te važan doprinos koji je tome dao predstavnik međunarodne zajednice Miroslav Lajčak.

Slovenija je i ubuduće spremna podržavati države zapadnog Balkana na njihovu putu prema europskim integracijama i nuditi im svu za to potrebnu pomoć, navodi se u izjavi.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene