Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Bosni i Hercegovini u nedjelju u 7 sati otvorena su glasačka mjesta na kojima nešto više od 3,2 milijuna registriranih birača ima priliku birati novi sastav tijela lokalne vlasti.


Do 19 sati trajat će glasovanje koje će odlučiti o tome tko će u naredne četiri godine biti načelnici 131 općine a birat će se i deset gradonačelnika. Birači će odlučiti i o tome tko će popuniti neko od 3163 mjesta u općinskim i gradskim vijećima te u skupštini distrikta Brčko.

Vezani članci Hrvoje Krešić, reporter Dnevnika Nove TV Kaos uoči izbora: Ako ćemo isti dan birati europarlamentarce i saborske zastupnike, moglo bi biti problema Slika nije dostupna Bošnjački vijećnici napustili zasjedanje i zaustavili izbor novog gradonačelnika Mostara

Za ta se mjesta natječe više od 30.000 kandidata. Istaknule su ih čak 102 političke stranke i 103 stranačke koalicije a u izbornu se utrku uključio i 171 neovisni kandidat.

Na ovim općinskim izborima neće sudjelovati jedino građani Mostara, njih oko 92.000. Rezultat je to činjenice da je 2011. Ustavni sud BiH ukinuo neke od odredbi gradskog statuta koje su omogućavale da manje općine biraju isti broj vijećnika u Gradskom vijeću kao i one koje imaju veći broj stanovnika.

Od tada hrvatski i bošnjački političari bez rezultata pregovaraju o novom izbornom modelu za Mostar a zbog neuspjeha tih pregovora nema ni zakonske osnove za provedbu novih lokalnih izbora u tom gradu. Zbog toga Mostarci ni prije četiri godine nisu izabrali lokalna tijela vlasti.

Općinske izbore u BiH nadzire čak 70.000 promatrača od kojih je 300 stotine iz inozemstva.

Prve preliminarne rezultate Središnje izborno povjerenstvo BiH (SIP) trebalo bi objaviti u ponoć. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju