Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Koga biraju?

BiH - Izbori se ne održavaju u Mostaru jer se hrvatske i bošnjačke stranke nisu dogovorile oko pravila

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pred susjedima u BIH lokalni su izbori. Danas je predizborna šutnja.

Proteklih dana više se pričalo o nelegalnom referendumu u Republici Srpskoj nego o lokalnim izborima. Kampanju su neki promatrači nazvali prljavom i usmjerenom na manipuliranje voljom birača. Evo koga i s kakvim mišljenjem biraju u BiH.

Pročitajte i ovo Objavljena je snimka miniranja kamenoloma zbog kojeg je došlo do odrona miniranje kamenoloma VIDEO Pogledajte snimku zastrašujućeg odrona kod Mostara: Odnio je tri automobila Odron kod Mostara nema struje VIDEO Užas kod Mostara: Tri automobila propala u jezero nakon odrona

Predizborni plakati u BiH su na svakom koraku. Teme vezane za lokalne zajednice bile su u sjeni onih već uobičajenih.

Pravo glasa ima oko 3 milijuna i 200 tisuća birača. Izbori se održavaju u 141. lokalnoj jedinici u oba entiteta i distriktu Brčko. Bira se ukupno tri tisuće 277 gradonačelnika načelnika i vijećnika. Na glasačkim listićima ukupno je 30 tisuća 455 kandidata.

Izbori se ne održavaju u Mostaru jer se hrvatske i bošnjačke stranke još nisu dogovorile oko promjene izbornih pravila u tom gradu u skladu s odlukom Ustavnog suda. Zbog toga Mostarci ni prije četiri godine nisu izabrali lokalna tijela vlasti.

''Ta vijećnica zjapi prazna. Ponekad se održi koji domjenak sastanak u njoj, ali ona ne služi svojoj namjeni, a to je mjesto iz kojeg bi se trebao jednostavno razvijati grad Mostar", rekao je Vladimir Ćorić iz Mostara pokazujući na zgradu vijećnice.

Izborna utrka najmanje je zanimljiva među BiH Hrvatima. Očekuje se uvjerljiva pobjeda HDZ-a. Za tu je stranku najvažnije hoće li zadržati vlast u sredinama gdje su Hrvati relativna većina. U nekim općinama zato je dogovoren zajednički nastup svih hrvatskih stranaka. U Bošnjačkim područjima koalirali su donedavni veliki politički suparnici SDA i Savez za bolju budućnost. Oni pokušavaju preuzeti vlast i u onim mjestima gdje je još uvijek jak SDP.

U Republici Srpskoj vodi se borba između koalicija okupljenih oko Dodikovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata odnosno Srpske demokratske stranke. Dodik se nada da će mu prošlotjedni referendum pomoći u privlačenju birača. Mnogi smatraju da mu je to bio glavni cilj.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene