Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Lividacije Bošnjaka

BiH: Optužnica protiv dvojice Srba za zločin u Srebrenici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Posebni odjel za ratne zločine Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv dvojice bivših pripadnika specijalnog odreda policije Republike Srpske koji su počinili ratne zločine nad zarobljenim Bošnjacima na području Srebrenice i zaštićene UN-ove zone tijekom 1995. godine, priopćili su iz Tužiteljstva BiH.

U optužnici se precizira da su Dragan Nešković i Zoran Ilić kao pripadnici Centra za obuku Jahorina Specijalne brigade policije Republike Srpske sudjelovali u progonu civilnog bošnjačkog stanovništva, ubojstvima, prisilnom premještanju civilnog bošnjačkog stanovništva, zarobljavanju muškaraca Bošnjaka i drugim nečovječnim postupcima.

Pročitajte i ovo Podignuta optužnica protiv krijumčara droge Visokovrijedna meta Pao je Cezar: Krijumčari droge ubrali najmanje 3,3 milijuna eura, USKOK podigao optužnicu Akcija preimenovanja 31 godinu poslije Mirni prosvjed u Zagrebu povodom obljetnice masakra u Ahmićima

>> Dodik ponovo niječe genocid u Srebrenici i prijeti otcjepljenjem

Nešković se tereti da je dana 13. i 14. srpnja 1995. godine, u skladištu Zemljoradničke zadruge 'Kravica', zapovijedio dvojici pripadnika Centra za obuku Jahorina da likvidiraju dvojicu zarobljenih Bošnjaka, što su oni i izvršili. Optuženi Zoran Ilić se tereti da je, pojedinačnim ispaljivanjem metaka iz strojnice u gomilu tijela prethodno strijeljanih zarobljenika provjeravao je li tko od ustrijeljenih zarobljenika preživio. Ilića se optužuje i za likvidaciju jednog zarobljenog Bošnjaka 17. srpnja 1995. godine.

Nešković i Ilić su sudjelovali i u odvođenju Bošnjaka u bazu UN-a u Potočarima gdje su muškarce civile odvajali od njihovih obitelji, a potom zatvarali u 'bijeloj kući' u Potočarima, koju su osiguravali pripadnici Centra za obuku Jahorina. Iz tog sabirnog centra Bošnjaci su autobusima prevoženi u Bratunac gdje su odvoženi na mjesta pogubljenja na širem području općine Zvornik, navodi se u optužnici. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene