Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pokrenuo inicijativu

BiH: Nikšić zatražio smjenu osam ministara federalne vlade

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Vlade Federacije BiH Nermin Nikšić, koji je član SDP-a BiH, pokrenuo je u ponedjeljak inicijativu za smjenu osam ministara u vladi iz Stranke demokratske akcije, HSP-a BiH i Narodne stranke Radom za boljitak te je o tome izvijestio predsjednika Federacije BiH Živka Budimira, prenijeli su mediji u BiH.

Kako je javila Federalna televizija, predsjednik Vlade Federacije BiH Nermin Nikšić je izvijestio predsjednika Federacije BiH Živka Budimira da mu je uputio službeni prijedlog za smjenu ministara u federalnoj vladi sukladno dogovoru nove parlamentarne većine koju čine SDP BiH, Savez za bolju budućnosti BiH te HDZ BiH i HDZ 1990.

"Očekujemo da predsjednik FBiH što je brže moguće reagira u skladu s Ustavom, postupi i donese odluku o smjeni ministara kako bismo u razdoblju koje je pred nama počeli popunu vlade koja bi odgovarala sastavu parlamentarne većine", rekao je Nikšić.

Dodao je da će tijekom dana predsjednik Federacije dobiti službeni dokument s prijedlogom za smjenu ministara u vladi Federacije BiH iz reda SDA, HSP-a i Narodne stranke Radom za boljitak. Dodao je da su u dva navrata ministri iz ovih stranaka napustili sjednice i blokirali rad federalne vlade.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Branio se na saslušanju Živko Budimir: Moji prethodnici su u 8 mjeseci znali potpisati po 400 pomilovanja Slika nije dostupna Novi problemi za Budimira Predsjednika Federacije BiH ispitivali zbog pištolja bez dozvole

>> Politički kaos u Federaciji BiH, premijer 'na svoju ruku' predlaže proračun

U izjavi za medije predsjednik Federacije BiH Živko Budimir rekao je da će postupiti sukladno zakonu ne izjašnjavajući se hoće li odbiti zahtjev za smjenom budući se radi i o ministrima iz njegove stranke HSP-a BiH.

Zbog kompliciranih procedura i velikih ovlasti, od predsjednika Budimira ovisi hoće li doći do rekonstrukcije federalne vlade. Čelnici SDA, Narodne stranke Radom za boljitak i HSP-a BiH ranije su se usprotivili promjeni sastava sadašnje vlade ističući da bi trebalo smijeniti premijera Nikšića. SDP BiH je ranije odlučio raskinuti koaliciju sa SDA na svim razinama vlasti. Zajedno sa Savezom za bolju budućnost BiH i dva HDZ-a u BiH, SDP ima potrebnu natpolovičnu većinu u Parlamentu Federacije BiH, no procedura za smjenu i imenovanje ministara ne može se pokrenuti bez odobrenja predsjednika Federacije BiH. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene