Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Blokada vlasti

Politički kaos u Federaciji BiH, premijer 'na svoju ruku' predlaže proračun

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Optužujući kolege iz vlade da blokiraju njezin rad, premijer Federacije BiH najavio je da će samostalno, bez dogovora s njima, u proceduru uputiti prijedlog novog proračuna.

Predsjednik vlade Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić optužio je u srijedu svoje ministre iz reda Stranke demokratske akcije (SDA), Hrvatske stranke prava (HSP) i Narodne stranke "Radom za boljitak" (NSRzB) da blokiraju rad vlade s nakanom da izazovu kaos u tom entitetu te je najavio kako će stoga bez dogovora s njima federalnom parlamentu samostalno predložiti na usvajanje proračun za 2014. godinu.

"Ti ministri po političkim uputama iz svojih stranačkih središnjica blokiraju rad vlade i donošenje proračuna", izjavio je Nikšić novinarima u Sarajevu nakon što je otkazana sjednica vlade na kojoj se očekivalo utvrđivanje prijedloga proračuna zbog nedolaska ministara iz SDA, HSP-a i NSRzB.

Pročitajte i ovo Akcija preimenovanja 31 godinu poslije Mirni prosvjed u Zagrebu povodom obljetnice masakra u Ahmićima Nermin Nikšić Sedamnaesteročlani ministarski tim Nova Vlada Federacije BiH preuzela dužnost: U zgradi nije bio donedavni premijer

>> Političari iz BiH Fueleu ponovo obećali provesti reforme, rok je ožujak

Ministri koje je optužio Nikšić na njegov su račun ranije uputili kritike jer je samostalno donio odluku o produženju mandata uprave Razvojne banke FBiH koja raspolaže značajnim kreditnim sredstvima. "Očekujemo od premijera da se vrati u zakonske i ustavne okvire kako bismo nastavili raditi i donijeli proračun", izjavio je Nikšićev zamjenik i ministar poljoprivrede Jerko Ivanković-Lijanović objašnjavajući u utorak kako nastavka rada vlade neće biti sve dok premijer ne povuče protuzakonito donesenu odluku.

Vlada Federacije BiH podijeljena je nakon što je Socijaldemokratska partija BiH (SDP) u lipnju raskinula koaliciju sa SDA, HSP-om i NSRzB.

Premijer i još sedam ministara u vladi su iz SDP-a, a preostalih osam ministara je iz SDA, HSP i NSRzB i oni odbijaju odstupiti pa federalna vlada tek u rijetkim slučajevima može donositi odluke.

Nikšić je u srijedu ustvrdio kako je donošenje proračuna najvažnija zadaća dodajući kako je stoga odlučio samostalno predložiti parlamentu njegov iznos i usvajanje do početka prosinca jer o tome ovisi hoće li Međunarodni monetarni fond (MMF) krajem tog mjeseca odobriti isplatu nove rate po stand-by aranžmanu bez koje neće biti novca ni za plaće, invalidnine i mirovine.

'Odluka nije protuzakonita, stanje u FBiH je nenormalno'

"Prema ustavu i zakonu premijer je nadležan za pripremanje i predlaganje proračuna", kazao je Nikšić tvrdeći kako u njegovoj neobičnoj odluci nema ništa protuzakonito. Dodao je kako je jasno da se sadašnje stanje u FBiH mora raščistiti.

"Stanje u FBiH je nenormalno jer sadašnja vlada ne odražava novu parlamentarnu većinu", kazao je Nikšić te najavio kako će postupiti po ranijem zaključku entitetskog parlamenta i poduzeti sankcije i predložiti razrješenje ministara koji, po njegovim tvrdnjama, blokiraju rad vlade.

Svi dosadašnji pokušaji SDP-a da smijeni ministre iz SDA, HSP i NSRzB i njihova mjesta osigura za kandidate HDZ BiH i HDZ 1990. ostali su bez uspjeha jer je to moguće jedino uz suglasnost predsjednika FBiH Živka Budimira.

On je najavio kako neće supotpisati niti jednu odluku o razrješenju ministara bez širokih političkih konzultacija o tome kako bi trebala izgledati nova vlast u FBiH. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene