Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Komšić i Moon se slažu

'BiH je u najtežoj krizi od potpisivanja Daytonskog sporazuma'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prvi čovjek predsjedništva BiH Željko Komšić i veleposlanik SAD-a u toj državi Patrick Moon složili su se da je Bosna i Hercegovina u najtežoj krizi od završetka ratnih djelovanja.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić i veleposlanik SAD-a u BiH Patrick Moon ocijenili su u ponedjeljak da se ta zemlja nalazi u najtežoj krizi od potpisivanja Daytonskog sporazuma i okončanja rata prije 18 godina.

Pročitajte i ovo Ruska podmornica kriza u Europi Ozbiljno upozorenje iz središta Europske unije: “Rusija se priprema za dugi sukob sa Zapadom” Predsjednik Zoran Milanović otvaranje pregovora s BiH Predsjednik prozvao Plenkovića: "Ovo je vrhunac njegova dodvoravanja briselskim birokratima"

>> Srbiji i BiH neprihvatljivo stajalište EU o izvozu hrvatskih cigareta

Po priopćenju iz Predsjedništva, BiH se 'nalazi u vjerojatno najtežoj političkoj krizi nakon okončanja ratnih sukoba', a američki veleposlanik je istaknuo kako BiH i dalje uživa potporu SAD-a, napose oko priključenja u NATO i dobivanja kandidatskog statusa u Europsku uniju.

'Puno je otvorenih pitanja koja se moraju riješiti, jer je očito razočaranje građana u političke strukture u BiH', rekao je Moon. Dodao je da je tijekom mandata pokušao spojiti interese svoje zemlje i očekivanja građana BiH.

Najavio je nastavak provođenja politike koja će uvažavati sve u BiH, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Komšić je pak izrazio zabrinutost sadašnjim stanjem u BiH i zaustavljanjem procesa koji se odnose na NATO i EU. 'Krajnje je vrijeme da dođe do deblokade ovih procesa i da odgovorni počnu raditi svoj posao', rekao je Komšić.

U posljednje tri godine u punom su zastoju sve reforme vezane uz članstvo u Europskoj uniji i NATO-u, a stranke parlamentarne većine se ne mogu dogovoriti o brojnim pitanjima.

I ministri vanjskih poslova 28 zemalja članica EU prihvatili su u ponedjeljak zaključke o BiH u kojima izražavaju zabrinutost zbog izostanka napretka zemlje na putu prema Europskoj uniji, pozivajući vlasti da provedu potrebne ustavne reforme sukladno presudi Suda za ljudska prava u Strasbourgu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene