Obavijesti Video Pretražite Navigacija

BiH: Izmijenjen Izborni zakon zbog Srebrenice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Parlament BiH prihvatio je u srijedu izmjene Izbornog zakona kako bi se na općinskim izborima sljedeće jeseni svim prognanim Bošnjacima iz Srebrenice omogućilo da glasuju za lokalna tijela vlasti u tome mjestu.

Izmjene Izbornog zakona prihvaćene su na izvanrednoj zajedničkoj sjednici obaju domova Parlamenta BiH i to samo dan prije očekivane odluke Središnjeg izbornog povjerenstva o raspisivanju jesenskih općinskih izbora.

Pročitajte i ovo Europska iskaznica za osobe s invaliditetom Šok za mnoge ''Dobili smo iskaznicu za osobe s invaliditetom, a dijete je zdravo'': Provjerili smo o čemu se radi Ilustracija Kazna prije zločina Zbog drakonskog zakona ljude će moći uhititi i prije nego što počine zločin: "Rezultat bi bio orvelovska noćna mora"

Izmjene Izbornog zakona rezultat su dogovora šest političkih stranaka koje tvore vladajuću koaliciju BiH i na koje je tek nakon pritiska međunarodne zajednice pristala i Stranka nezavisnih socijaldemokrata SNSD Milorada Dodika.

O tome je s Dodikom prošli tjedan izravno pregovarao visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak. Dodik je tada izjavio da je spreman pristati na takav ustupak, ali samo za ovogodišnje izbore i samo za područje Srebrenice.

U proteklih 12 godina znatno se smanjio broj Bošnjaka koji su prijavili prebivalište na srebreničkom području, pa ih je od 11.000, koliko ih je bilo registrirano 1996., danas tek nešto više od 6000. Zbog toga je prijetila opasnost da Bošnjaci ostanu bez ikakve ozbiljnije zastupljenosti u srebreničkim tijelima vlasti, za što je međunarodna zajednica procijenila da je nedopustivo.

Na temelju izmjena Izbornog zakona sve osobe koje su do 1991. prijavile prebivalište u Srebrenici a sada žive u nekoj drugoj općini u BiH moći će odlučiti hoće li ove jeseni biti registrirani za glasovanje u Srebrenici ili u nekom drugom mjestu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene