Obavijesti Video Pretražite Navigacija

BiH: Hasan Čengić bio povezan s ključnim financijerom Al Qaide?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saudijac Wael Hamza Jelaidan jedan je od ključnih ljudi za financiranje terorističke mreže Al Qaida a utjecajni bošnjački političar i poduzetnik Hasan Čengić s njim je bio u bliskim poslovnim vezama osiguravajući mu novac koji je mogao biti korišten i za terorističke napade diljem svijeta, objavio je sarajevski tjednik "Slobodna Bosna".

List navodi kako postoje nepobitni dokazi da je humanitarna organizacija Third World Relief Agency (TWRA), koju su vodili Čengić i Sudanac Fatih Al Hassanein, 1993. godine na račune kojima je upravljao Jelaidan prebacila sedam milijuna i 758 tisuća američkih dolara te četiri milijuna i 250 tisuća tadašnjih njemačkih maraka.

Pročitajte i ovo Tarik Imamović Obitelj odahnula Kraj potrage: Pronađen je 26-godišnjak iz Zenice koji je nestao u Zagrebu Ilustracija Osuđivani nasilnik Stravičan zločin u susjednoj zemlji: Ubio bivšu partnericu pred djetetom pa ga oteo

SB je objavila i presliku transakcijske kartice na čijim su stranicama imena Čengića i Jelaidana.

Ranije ovog tjedna TV Federacije BiH (FTV) objavila je kako je Čengić pod istragom Antikorupcijskog tima Ureda Visokog predstavnika (OHR) zbog sumnje da je sudjelovao u financiranju terorističkih napada na New York i Washington počinjenih 11. rujna 2001. godine.

Za sada nema podataka za što su točno novci iz fondova TWRA utrošeni, no poznato je kako je ta agencija koja je trebala pružati pomoć muslimanima u BiH opetovano bila predmetom istraga policija nekoliko zemalja zbog sumnji u nezakonito poslovanje i "pranje" novca".

Za sada 51-godišnjeg Jelaidana zna se kako je početkom 80-ih godina obnašao dužnost predsjednika Islamskog centra u Tucsonu u Arizoni te da se ubrzo nakon toga pridružio Osami Bin Ladenu u borbi protiv Sovjeta u Afganistanu.

Jelaidan je potom bio na čelu humanitarne organizacije Rabita sa sjedištem u Pakistanu, a koordinirao je i rad još nekih islamskih humanitarnih organizacija preko čijih računa se usmjeravala financijska pomoć što ju je Saudijska Arabija slala za izbjeglice iz Afganistana.

Uz Abdulalaha Azzama i Bin Ladena, Jelaidan je bio treća najvažnija osoba koja je koordinirala pomoć cijelog arapskog svijeta za područje Pakistana i Afganistana.

1992. godine Jelaidan se vraća u Saudijsku Arabiju i od tada se uspostavljaju njegove veze s BiH koje traju i nakon rata kada se uključuje u različite projekte opisane kao humanitarne.

Zajedno s Jelaidanom, poratne poslovne veze s BiH uz njegovu preporuku uspostavlja i Yasin Al Kadi, u to vrijeme blizak dužnosnicima Al Qaide Aymanu al-Zawahiriju te Abu Zubaydahu.

Prema pisanju SB, u vezi s njima bio je i Chafik Ayadi, prvotno voditelj ureda humanitarne organizacije Muwafaq u Zagrebu čije je djelovanje od 1996. godine prebačeno u BiH.

Nakon 2001. godine američke vlasti označile su Muwafaq kao organizaciju koja je "prebacile milijune Bin Ladenu".

Ayadi u BiH razvija nove poslove kada je 2,3 milijuna njemačkih maraka uložio u dokapitalizaciju Depozitarne banke koja mu potom isplaćuje različite kredite.

Sumnja se kako je na taj način "opran" novac koji je zapravo služio za financiranje terorizma.

Za Ayadijem je raspisana Interpolova tjeralica pod sumnjom da je pripremao terorističke napade u Irskoj.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene