Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veze s kriminalom

BiH: Gregorian optužio Dodika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prvi zamjenik visokoga međunarodnog predstavnika u BiH Raffi Gregorian optužio je, u intervjuu sarajevskome 'Dnevnom avazu', premijera Republike Srpske Milorada Dodika da je okružen bivšim visokim vojnim i sigurnosnim dužnosnicima koji su povezani s mrežom pomagača haaškog optuženika Ratka Mladića te s organiziranim kriminalom u Srbiji.

'Neki od tih ljudi, koji su sada u Dodikovu okruženju, nekadašnji su visoki dužnosnici vojnih i sigurnosnih struktura Republike Srpske. To su ljudi koji su povezani s organiziranim kriminalom u Srbiji i mrežom pomagača Ratka Mladića', rekao je Gregorian u intervjuu. 

Pročitajte i ovo Podignuta optužnica protiv krijumčara droge Visokovrijedna meta Pao je Cezar: Krijumčari droge ubrali najmanje 3,3 milijuna eura, USKOK podigao optužnicu Baška Voda Presedan u tužiteljstvu Prljavim novcem kupio stan u Baškoj Vodi: Bivšem općinskom načelniku blokirana nekretnina

Američki diplomat, koji obnaša i dužnost supervizora za Brčko, objasnio je da je riječ 'o ljudima koji su bili pripadnici ili bliski s 410. obavještajnim centrom ( op.a. Republike Srpske), koji je 2003. godine rasformiran zbog ilegalnog prisluškivanja'. 

Gregorian tvrdi kako je o tome 'prije godinu dana prijateljski' izvijestio Dodika odbivši otkriti imena visokih vojnih i obavještajnih dužnosnika.

Sukob Milorada Dodika i Raffija Gregoriana kulminirao je nakon što je Tužiteljstvo BiH sredinom godine poslalo zahtjev vlastima Republike Srpske za predajom dokumentacije vezane za istragu koja se provodi oko gradnje zgrade Vlade Republike Srpske u Banjoj Luci. Vlasti u RS odbijaju predati svu dokumentaciju. U međuvremenu je i Vijeće za provedbu mira s posljednje sjednice u Bruxellesu zatražilo punu suradnju vlasti RS s Tužiteljstvom BiH i međunarodnom zajednicom.

Premijer Dodik tvrdi da iza istrage stoji američki diplomat Gregorian radi njegova uklanjanja s političke scene. Zbog toga je Dodik početkom tjedna najavio podnošenje tužbe protiv Gregoriana, državnoga Tužiteljstva i Visokoga sudskog i tužiteljskog vijeća BiH.

Zamjenik visokog predstavnika Raffi Gregorian u intervju 'Dnevnom avazu' ističe kako ne razumije za što ga Dodik optužuje.

'Pa, nije jasno ni za što me optužuje. Ono što čitamo u medijima paušalno je i nema smisla. Jedina osoba koja šteti imidžu RS je - Milorad Dodik', rekao je.

Objasnio je kako je Vijeće za provedbu mira upravo prozvalo RS zbog 'nepoštovanja Daytonskog sporazuma, Aneksa 10, u kojem se zahtijeva puna saradnja s OHR-om, te Aneksa 2, koji se odnosi na arbitražu za Brčko, koju Dodik sada odbija'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene