Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dva HDZ-a u Bosni i Hercegovini uvjetovala su na sjednicama stranačkih tijela u petak ulazak u vlast i pregovore s drugim strankama teritorijalnim preustrojem i ustavnim reformama te zemlje te poduprli okupljanje hrvatskih stranaka.


Nakon sjednice predsjedništva HDZ-a 1990. u Mostaru priopćeno je da je razmotrena politička platforma za vođenje razgovora s drugim strankama o ustroju vlasti nakon posljednjih izbora.

Vezani članci Ivan Malenica Sastanak premijera i generala koje tužitelji iz BiH terete za ratni zločin u operaciji Bljesak Koronavirus, ilustracija Šok u susjedstvu - Udvostručen broj novozaraženih: "Imamo najveću stopu smrtnosti od COVID-a kao posljedicu lošeg stanja u državi i zdravstvu"

'Na prvom mjestu to je reforma ustava koja će Bosnu i Hercegovinu učiniti pravednijom i funkcionalnijom državom, sposobnom i podobnom za euroatlantske integracije. BiH treba biti decentralizirana država, s novom racionalnijom i pravednijom teritorijalnom organizacijom i jednakom pozicijom triju naroda glede teritorijalne organizacije i institucionalnih prava', navodi se u priopćenju HDZ-a 1990.

>> Čović i Dodik spremni za postizbornu suradnju

Sa sjednice središnjeg izbornog stožera HDZ-a BiH, koji čini predsjedništvo stranke i čelnici županijskih organizacija, istaknuta je potreba suradnje s drugim hrvatskim strankama kako bi se izbjegla mogućnost dalje manipulacije bošnjačkih stranaka načinom biranja hrvatskih zastupnika u parlamente.

HDZ BiH ističe nužnost žurnog donošenja novog ustava BiH kojim bi se osigurala istinska ustavna jednakopravnost hrvatskog naroda s druga dva konstitutivna naroda, kao i žurna izmjena izbornog zakona kako bi se zaustavila gruba kršenja i manipulacije u izbornom procesu. HDZ BiH ranije je predložila preustroj BiH sa četiri federalne jedinice umjesto sadašnja dva entiteta Federacije BiH i Republike Srpske. (Hina)