Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Promjena raspoloženja

BiH: Dodikov SNSD poražen na izborima u Bileći

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stranka nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika poražena je na nedjeljnim izborima za načelnika malene bilećke općine u istočnom dijelu Hercegovine, a mediji komentiraju da je to znak promjene raspoloženja birača koja može biti vrlo bitna uoči općih izbora u listopadu u Bosni i Hercegovini.

Po podacima općinskog izbornog povjerenstva u Bileći, za novog općinskog načelnika izabran je Dragan Babić kojega su zajednički kandidirale tri političke stranke trenutačno u oporbi u Republici Srpskoj. Za njega je glasovalo nešto više od tri i pol tisuće registriranih birača, a za kandidata SNSD-a Blažu Vujovića oko tri tisuće. Izvanredni općinski izbori u Bileći su održani zbog smrti načelnika Slavka Bekana. Cijela istočna Hercegovina godinama je slovila za snažno uporište Srpske demokratske stranke (SDS), no Dodik je i tamo uspio preuzeti općinsku vlast.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Politička kriza Inzko: Dodik otvoreno krši Daytonski sporazum! Slika nije dostupna Službeni posjet Slavonskom Brodu Milorad Dodik: Nevine žrtve zaslužuju ispriku

>> EU zabrinut zbog stanja u BiH

Oporba, koja je i prije izbora u Bileći razmišljala o zajedničkom nastupu na listopadskim općim izborima, ovaj je put odlučila udruženo se suprotstaviti Dodikovu SNSD-u. SDS i Partija demokratskog progresa, bivšeg ministra vanjskih poslova BiH Mladena Ivanića, te Radikalna stranka Milanka Mihajlice, utemeljili su blok pod nazivom ‘Zajedno za Bileću’, istaknuvši Babića kao zajedničkog kandidata. Novoizabrani načelnik kazao je kako se kani izdići iznad svake stranačke politike te služiti svim građanima podjednako, a SNSD-ovac Vujović čestitao je protivniku priznavši kako zapravo nije očekivao poraz. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene