Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik tužio je Televiziju Federacije BiH (FTV) i urednika i novinara političkog magazina "60 minuta", kojega emitira ta TV kuća, s obrazloženjem da su mu nanijeli "duševnu bol", prenoselokalni mediji u Bosni i Hrecegovini.


Dodik je Općinskom sudu u Sarajevu podnio tužbu tražeći odštetu od 50 tisuća konvertibilnih maraka (oko 25 tisuća eura) ustvrdivši kako mu je prilozima koji su u njemu objavljeni u programu FTV "nanesena duševna bol".

Vezani članci Davor Dragičević ne odustaje tražeći pravdu za smrt sina Davida (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Zataškavanja izlaze na vidjelo: Svijet obišla priča o ocu koji ne odustaje tražeći pravdu za sina Slika nije dostupna Dodik: 'Ne dopuštam da razni pederi ulaze u moj ured'

Tužba je izrijekom podnesena protiv Bakira Hadžiomerovića, urednika "60 minuta", koji slovi za najpopularniju političku emisiju u BiH, te protiv novinara Slobodana Vaskovića koji za "60 minuta" već tjednima radi priloge u kojima premijera RS optužuje za kriminal i korupciju.

Vasković je, među ostalim, Dodika označio odgovornim za "pljačkašku privatizaciju" naftne industrije, mobilne telefonije u RS, korupciju povezanu s dodjelom velikih infrastrukturnih poslova svojim prijateljima i poznanicima te zloporabe entitetskog proračuna.

Dodikova tužba odnosi se, međutim, samo na prilog u kojemu je Vasković sugerirao kako je najutjecajniji političar među bosanskim Srbima suodgovoran i za ubojstvo bivšeg zaposlenika banjalučke gradske uprave Milana Vukelića, koji je prije toga ukazivao na korumpiranost gradske uprave u Banjoj Luci, koju kontrolira Dodikova Stranka nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Vukelić je smrtno stradao u Banjoj Luci kada je u studenom
eksplodirala bomba podmetnuta u njegov automobil. Policija do sada nije otkrila nikakav trag o počiniteljima ovog brutalnog ubojstva.

"Procesa se ne bojim već mu se radujem", bio je kometar urednika Hadžiomerovića na podnošenje tužbe. On je najavio kako će tražiti da postupak pred sarajevskim sudom bude otvoren za javnost.

Dodik je pak najavio kako će, presudi li sud u njegovu korist, novac kojega dobije kao naknadu pokloniti u humanitarne svrhe.