Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Živko Budimir upozorio je kako Socijaldemokratska partija BiH (SDP BiH) pokušava na protuustavan način provesti smjenu postojeće izvršne vlasti u ovom bosanskohercegovačkom entitetu te je najavio kako će se takvim pokušajima odlučno usprotiviti koristeći sva zakonom dopuštena sredstva.


‘Moja ustavna obveza je štititi ustav i ustavni poredak Federacije BiH, osigurati poštivanje zakona i zakonito postupanje i u tu svrhu upotrijebit ću sve zakonom propisane ovlasti i institucije kako bih to i osigurao’, izjavio je Budmir na konferenciji za novinstvo održanoj u Sarajevu sazvanoj u povodu aktualne političke krize izazvane pokušajem uspostave nove vladajuće koalicije. Budimirova je ocjena kako se novu vlast pokušava uspostaviti protuzakonito i neprimjerenim pritiscima što je usporedio s nekom vrstom državnog udara.

‘U demokratskim društvima promjena vlasti mora slijediti procedure ugrađene u ustav i zakone tog društva. U protivnom to djelovanje je protuustavno, odnosno izvan zakona i smatra se protuustavnim djelovanjem, odnosno rušenjem ustavnog poretka ili državnim udarom’, izjavio je predsjednik FBiH.

Vezani članci Gabrijela Žalac Provjerili smo gdje su i što rade ministri koji su zbog afera morali otići - neki griju nove fotelje, drugi pokrenuli vlastite biznise: "Kušajte pa procijenite" SDA (Foto: AFP) Dokaz političkog inženjeringa? Izvor portala u BiH tvrdi da je SDA preusmjeravao glasove Komšiću

>> Raskol u Vladi FBiH - 8 od 17 ministara otišlo

SDP BiH je novu koaliciju dogovorio sa HDZ BiH i HDZ 1990. te sa Savezom za bolju budućnost (SBB) nakon što je odlučio raskinuti partnerstvo sa Strankom demokratske akcije (SDA) ali i Hrvatskom strankom prava (HSP) čiji je član i predsjednik FBiH Budimir. Smjena federalne vlade koju pokušava provesti SDP u suradnji s novim koalicijskim partnerima moguća je jedino ako se s tim suglasi predsjednik te dopredsjednici entiteta.

Budimir je upozorio kako se i prije pokušaja promjene sastava vlade Federacije BiH ministri iz SDP-a već ponašaju protuzakonito donoseći odluke za koje nemaju potporu hrvatskih te ministara iz SDA. SDP-ovi su ministri tako prošlog tjedna donijeli odluku o pokretanju postupka smjene direktora važnih javnih poduzeća poput BH telekoma i HT Mostar gdje su ranije postavljeni kadrovi bliski SDA-u i HSP-u.

‘Svaki pokušaj provedbe tih odluka tretirat ću kao postupanje protivno ustavu i zakonima Federacije BiH i bit ću primoran upotrijebiti mehanizma zaštite ustava i ustavnog poretka u FBiH’, kazao je Budimir dodajući kako je začuđen protuzakonitim postupanjem federalnog premijera Nermina Nišića i ministara iz SDP-a.

Premijer Nikšić u međuvremenu je podnio kaznenu prijavu protiv Budimira optužujući ga za zloporabu službenog položaja i ovlasti jer je smijenio potpredsjednika vlade i ministra prostornog uređenja Desnicu Radivojevića. Radivojević je pak prije smjene napustio SDA čiji je bio član i prešao u SDP pa je SDA zbog toga od Budimira zatražila njegovu smjenu. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju