Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Udruženje logoraša Bosne i Hercegovine pokrenulo je projekt izrade baze podataka o svim osobama koje su tijekom rata u toj zemlji bile zatvarane i zlostavljane kao i o odgovornima za zločine koji su nad njima počinjeni.


Predsjednik te udruge Murat Tahirović kazao je utorak u Sarajevu na predstavljanju tog projekta da je do sada otvoreno oko 10 tisuća dossiera o protupravno zatvaranim osobama, a krajnji cilj je u sljedećih pet godina sistematizirati podatke o svih 100 tisuća zatočenika koliko se procjenjuje da je ih je bilo zatvarano i zlostavljano tijekom rata u BiH. 

Vezani članci Posječene masline - 1 Lopovi ukrali masline stare i do stotinu godina! Uzimaju ih za ukras, a za sobom osim rupa u zemlji, ostavljaju ogromnu novčanu štetu Slika nije dostupna Tadić: Rane izazvane sukobima 90-ih neće zacijeliti dok se zločinci ne kazne

Tahirović je kazao da postoje podaci da su u ratnom razdoblju na području cijele BiH bilo 652 različita logora i zatvora u kojima su zatočenici bili izvrgnuti nehumanom postupanju, zlostavljanjima i ubojstvima.

Svi prikupljeni podaci, kako je rekao Tahirović, bit će dostupni
tužiteljstvima i sudovima koji trebaju procesuirati odgovorne za zločine počinjene u logorima.

Uspostavu baze podataka podržao je član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić.

"Ne bude li toga, oni koji su počinili ratne zločine ostat će
nekažnjeni", kazao je Silajdžić posebice upozorivši kako se mora razjasniti prošlost onih koji i danas rade u tijelima vlasti BiH i primaju plaću iz državnog proračuna a odgovorni su za ratne zločine.