Obavijesti Video Pretražite Navigacija
LJUDSKA PRAVA

Velik trenutak za Bidena, potpisao važan zakon: ''Jednakost, sloboda i pravda ne samo za neke nego za sve''

Joe Biden
Joe Biden Foto: Afp
Joe Biden u utorak je u Bijeloj kući pred mnoštvom uzvanika potpisao zakon o zaštiti istospolnog braka na čitavom teritoriju Sjedinjenih Država.

Američki predsjednik Joe Biden potpisujući tekst izrazio je zadovoljstvo zbog "presudnog napretka k jednakosti, slobodi i pravdi, ne samo za neke nego za sve".

Ovo je poseban trenutak za američkog predsjednika, koji je prije deset godina, dok je bio potpredsjednik Baracka Obame, javno zagovarao brak za sve.

Biden je u vrt Bijele kuće pozvao "skupinu parlamentarnih zastupnika" iz redova demokrata i republikanaca te "aktiviste i osobe koje su vodile sudske postupke za pravo svih na brak", rekla je Karine Jean-Pierre, prva tajnica za medije Bijele kuće koja otvoreno priznaje svoju homoseksualnost.

Među uzvanicima su bile glazbene i filmske zvijezde.

Ovaj zakon "donijet će mir milijunima LGBTQI+ i međurasnih parova, koji odsad imaju prava i zaštitu koja pripada njima i njihovoj djeci", rekla je Jean-Pierre.

Istospolne zajednice od 2015. štiti Vrhovni sud Sjedinjenih Država. No nakon povijesnog zaokreta tog suda o pobačaju u lipnju mnogi se liberali boje da bi se i ovo pravo moglo dokinuti.

Pročitajte i ovo Izbori u SAD-u: Ilustracija - 5 Velika pobjeda Nakon što su izgubli izbore, Demokrati donijeli važan zakon: Od sada će svi Amerikanci moći stupiti u istospolni brak

Pročitajte i ovo Američki predsjednik Joe Biden Nove podjele u društvu Biden na strani pobornika za pravo na izbor: "Zapamtite moje riječi: Vrhovni sud nakon pobačaja kreće na istospolne brakove"

Donošenjem novog zakona ukidaju se prijašnji zakoni u kojima se brak definira kao zajednica muškarca i žene, a matičarima se zabranjuje - bez obzira na to u kojoj saveznoj državi rade - da diskriminiraju parove "zbog spola, rase, etničke pripadnosti i podrijetla".

Za novi zakon (Respect for Marriage Act) glasali su svi demokratski zastupnici i 39 republikanskih, a 169 članova konzervativne stranke bilo je protiv. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene