Joe Biden u Iowi (Foto: AFP) - 2
Joe Biden u Iowi (Foto: AFP) - 2 Foto: Afp

Donald Trump najavio je kako bi cjepivo moglo biti gotovo za nekoliko tjedana. Biden je istaknuo kako cjepivo treba biti odobreno samo uz poštivanje strogih sigurnosnih standarda.


Demokratski predsjednički kandidat Joe Biden odbacio je u srijedu optužbe predsjednika Donalda Trumpa o tome da širi strah vezano za sigurnost cjepiva protiv koronavirusa. Pozvao je Trumpa da se prikloni znanstvenicima i ne požuruje njihov rezultat.

Vezani članci Demokratska predsjednica parlamenta Nancy Pelosi (Foto: AFP) Trump i službeno optužen za poticanje na pobunu: Demokrati predali senatu optužnicu Djelatnica vraća govornicu Nancy Pelosi u dvoranu Američke savezne države u stanju pripravnosti pred inauguraciju Joea Bidena, najavljeni masovni prosvjedi

"Budimo jasni: vjerujem u cjepivo, vjerujem znanstvenicima, no ne vjerujem Donaldu Trumpu", kazao je Biden te dodao da "mu ovog trenutka ne može vjerovati ni američki narod".

Biden je upozorio protiv pokušaja požurivanja da se iziđe u javnost s nedovršenim cjepivom uoči predsjedničkih izbora 3. studenoga.
Trump je optužio svog demokratskog protukandidata na izborima da potiče sumnje među Amerikancima o efikasnosti cjepiva.

U SAD-u je umrlo 195.000 ljudi koji su bili zaraženi koronavirusom, više nego u bilo kojoj drugoj zemlji, te su izgubljeni milijuni radnih mjesta, a pandemija je dobila središnje mjesto u izbornoj kampanji.

Trump je u više navrata umanjivao rizike zaraze, pogotovo na početku krize, te je na sebe navukao kritike zbog ignoriranja i zanemarivanja upozorenja znanstvenika i dužnosnika javnog zdravstva.

Obraćajući se javnosti iz svog doma u Wilmingtonu, u saveznoj državi Delawareu, Biden je istaknuo kako cjepivo treba biti odobreno samo uz poštivanje strogih sigurnosnih standarda.

"Znanstvena otkrića ne gledaju na kalendar jednako kao ni virus. Posebno nemaju veze s izbornim ciklusima. Njihov tajming, odobrenje i distribucija nikada ne smiju biti određeni političkim razlozima", kazao je Biden.

Ranije je republikanski zastupnik, liječnik i Trumpov pobornik Brad Wenstrup odbacio zabrinutost s tim u vezi navodeći da će Uprava za hranu i lijekove osigurati da cjepivo bude sigurno. "Vjerujemo da FDA neće odobriti nešto što nije sigurno i učinkovito", rekao je.

Čak i ako cjepivo za koronavirus bude odobreno idućih tjedana, ono vjerojatno neće biti široko dostupno u javnosti prije sredine iduće godine, rekao je na kongresnom panelu u srijedu Robert Redfield, direktor američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti.

Biden, koji trenutačno vodi u nacionalnim ispitivanjima javnog mnijenja, upitao je gura li Trump agencije poput FDA da potpišu odobrenje za cjepivo kako bi popravio svoju izbornu perspektivu. Biden je istodobno potvrdio kako želi da se sigurno cjepivo pojavi čim prije te je poručio da treba vjerovati znanstvenicima.

Američka vlada u srijedu je objavila da će početi s distribucijom cjepiva unutar jednog dana nakon dobivanja dozvole te da planira mogućnost da ograničen broj doza bude dostupan već krajem ove godine.

Dužnosnici ministarstva zdravstva i obrane objavili su dokument s planom distribucije u kojemu stoji kako će "ograničen broj doza cjepiva biti dostupan početkom studenog 2020. ako ga Agencija za hranu i lijekove do tada odobri", a da će se zaliha znatno povećati iduće godine.