Obavijesti Video Pretražite Navigacija
slijedi eskalacija sukoba?

Biden dopustio Ukrajini da napada ruski teritorij američkim oružjem, uz jedan uvjet

Joe Biden
Joe Biden Foto: Afp
Predsjednik SAD-a Joe Biden dao je dopuštenje Ukrajini da za napade na ruski teritorij koristi američko streljivo pod uvjetom da gađa samo mete u blizini granice kod Harkiva.

Predsjednik SAD-a Joe Biden potajno je dao Ukrajini dopuštenje za napad američkim oružjem na teritorij Rusije, ali isključivo u blizini područja Harkiva, izvijestio je u četvrtak Politico pozivajući se na američke izvore.

"Predsjednik je nedavno naredio svom timu da osigura da Ukrajina može koristiti američko oružje za uzvraćanje vatre na području Harkiva kako bi mogla uzvratiti ruskim snagama koje ih napadaju ili se spremaju pogoditi", izvijestio je Politico, citirajući američkog dužnosnika koji je dodao kako se politika dopuštanja dalekometnih udara na teritorij Rusije i dalje "nije promijenila".

Politico ne navodi kada je Biden dao to dopuštenje.

Pročitajte i ovo Donald Trump - 1 sada idu žalbe... Povijesna presuda! Trump proglašen krivim, bijesan poručio: "Pravu presudu donijet će narod 5. studenog"

Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je na prijetnju svjetskog sukoba dopuste li zapadni saveznici Ukrajine Kijevu da koristi oružje koje su oni isporučili za napade na teritorij Rusije.

Ukrajinska vlada poziva svoje partnere da to dopuste.

Sjedinjene Države kažu da ne potiču niti omogućuju korištenje američkog oružja za izravne napade na Rusiju, ali je državni tajnik Antony Blinken, upitan o trenutačnom stajalištu Washingtona, rekao u srijedu da će se "uskladiti i prilagoditi".

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene